Lumevaip meelitas metsaradadele

Kristi Ehrlich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimene paksem maha sadanud lumi tõi metsaradadele valgete väljade võlu nautima lisaks suusatajatele ka ratsutajad, keda eile võis Palermos kohata.
Esimene paksem maha sadanud lumi tõi metsaradadele valgete väljade võlu nautima lisaks suusatajatele ka ratsutajad, keda eile võis Palermos kohata. Foto: Arvet Mägi

Möödunud nädalavahetus tõi kaua oodatud valge lumikatte, mis andis põhjuse suusad ja kelgud välja otsida. Ühes lumega saabusid ka selle talve esimesed krõbedamad külmakraadid.

Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi andmeil mõõdeti 8. jaanuari hommikul Väike-Maarjas külma miinus 15,2 kraadi.

Lumikatte paksuseks eile kella 8 seisuga oli kaheksa sentimeetrit.

Mõedaku spordibaasi juhataja Evi Tormi sõnul on neil käinud üksikuid suusatajaid, keda isegi vahepealne väike vihmasabin ära ei peletanud, juba alates 2. jaanuarist.

Kuid möödunud nädalavahetuseks maha sadanud lumi tõi kokku väikese rahvapeo: metsa alla jagus suusatajaid ning kelgumäele kelgutajaid ja snowtube’ga sõitjaid.

“Hommikul oli siinkandis 16 kraadi külma, eks see hirmutas inimesi natuke, aga lõunast hakkas rahvas tulema,” kõneles Torm.

Metsa all on juhataja kinnitusel lund siiski veel vähe, mistõttu pole niiske ja savise maa peale võimalik rajamasinaga minna ning ka klassikajälge sisse sõita, samuti ei saa tõstukimäge kasutada.

“See lumehunnik, mis Tallinnas maha sadas, oleks võinud siia tulla,” ütles Torm, lootes lumelisa, sest 28. jaanuaril peaks Mõedakul toimuma Viru maraton.

Tamsalu spordikompleksist öeldi, et Tamsalus jätkus nädalavahetuseks rahvast suusarajale parasjagu. Seal on metsas vabatehnikas suusatamiseks rajad sisse aetud, klassikaraja tarvis ei ole samuti piisavalt lund. Valgustatud suusarajal valitseb üle käinud tormi tõttu praegu pimedus.

Ebavere tervisespordikeskuse rajameister Urmas Kullas ütles, et neil olid nädalavahetuseks rajad ette valmistatud ja parkla autosid täis.

“Rajad on lumega kaetud, kuid üleliia lund pole.”

Rakvere spordikeskuse direktor ­Erich Petrovits rääkis, et nemadki jõudsid nädalavahetuseks rajad sisse lükata ja ära pressida.

Kuigi klassikajälge ei ole, sõita saab ja seda võimalust usinasti ka kasutati. “Inimestel on nälg nii suur, tahavad sõita,” ütles Petrovits. Valgustatud rada on Rakveres avatud kella 21.

Talvespordivarustusega tegeleva kaupluse Rix Ratas juhataja Riho Lüüs rõõmustas maha sadanud lume üle, sest kui nädalavahetusel oli veel suhteliselt vaikne, siis eile oli poes juba elavnemist näha: käidi varustust nii ostmas kui laenutamas.

“Laenutamise võimalust kasutavad rohkem koolilapsed,” selgitas kaupluse juhataja, lisades, et kehalise kasvatuse tunnid ju alles algavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles