Viilhalli ehitada lubanud kelm läks kohtus kokkuleppele

Kristo Niglas
, Reporter
Copy
Pärnu maakohus
Pärnu maakohus Foto: Urmas Luik

Pärnu maakohus mõistis 46aastasele Kaarel Tammele ja tema ettevõttele kelmuse eest tingimisi karistuse.

Kohtuotsusest selgub, et Kaarel Tamm pidas juba enne äriühingu Metallhall OÜ loomist läbirääkimisi ühe osaühingu esindajaga, kes soovis ehitada viilhalli. 11. aprillil 2017. aastal lõi Tamm tellijale tahtlikult varalise kasu saamise eesmärgil ebaõige ettekujutuse sellega, et omamata kavatsust ja võimalust halli ehitada, tegi ta ehituse kohta hinnapakkumise. Kolm päeva hiljem registreeris mees viilhalli ehitustööde teostamiseks äriühingu Metallhall OÜ.

Olles Metallhalli ainuosanik ja juhatuse liige ning esindades äriühingut ja tegutsedes selle huvides, esitas Tamm septembri algul kliendile arve summas 3800 eurot, et too tasuks esimese osamakse, kuigi tal polnud kavatsust ega võimalust tellijale viilhalli ehitada. Nii viis Tamm kannatanu eksitusse, et Metallhall ehitab kokkulepitud tingimustel viilhalli. Samal päeval tasus tellija Metallhalli arveldusarvele 3800 eurot.

Tamm avaldas tellijale, et viilhalli konstruktsioon on tellitud, ja andis korduvaid katteta lubadusi, et kohe algavad ehitustööd.

8. novembril 2017. aastal teatas Tamm tellija abikaasale, et tegelikult ei ole ta viilhalli konstruktsiooni tellinudki. Samuti puudub raha, et ettemaks tagastada. Sellega põhjustas ta tellijale varalise kahju 3800 eurot.

Kohtus süüdistati Tamme ja tema ettevõtet kelmuses.

Kohtualune läks prokuratuuriga kokkuleppele ja talle määrati seitsmekuuline vangistus aastase katseajaga. Peale selle peab Tamm menetluskuludena riigituludesse maksma sunniraha 876 eurot ja tasu riigi õigusabi eest 97,20 eurot, kokku 973,20 eurot.

OÜ Metallhallile mõisteti rahaline karistus 4000 eurot, mida ei pöörata täitmisele, kui ettevõte ei pane aastase katseaja jooksul toime tahtlikku kuritegu. Firmagi peab tasuma sunniraha 876 eurot.

Samuti rahuldas kohus kannatanu tsiviilhagi, mille tulemusena peavad solidaarselt Metallhall ja Tamm kannatanule maksma 3300 eurot. Varasemalt oli 500 eurot juba tasutud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles