Piret Suitsu: Hinnatõus sunnib pere-eelarvet jälgima

Anu Villmann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piret Suitsu, Swedbanki eraisikute rahaasjade teabekeskuse juhataja.
Piret Suitsu, Swedbanki eraisikute rahaasjade teabekeskuse juhataja. Foto: PP

Swedbanki eraisikute rahaasjade teabekeskuse juhi Piret Suitsu sõnutsi tuleb inimestel alanud aastal kulutada kodule elektri, gaasi ja soojusenergia hinna tõusu tõttu mullusest enam ja võtta see raha muude väljaminekute arvelt või säästudest, kui sissetulekute suurenemist oodata pole.

Suitsu soovitab kulude kasvuga toimetulekuks kavandada aasta algul suuremad kulutused ette, mitte lasta end eksitada kaupmeeste sooduskampaaniatest, ja teha ise kodus süüa, selmet osta toidupoest valmis- või pooltooteid.

Mis lööb sel aastal kõige tugevamalt rahakoti pihta?

Kui tarbitud gaasi eest on seni makstud 10–12 eurot kuus, toob tänavune hinnatõus kaasa pea 27 euro suuruse lisaväljamineku.

Kütte hinna tõus tähendab keskmise, renoveerimata majas asuva kolmetoalise korteri kohta mullusega võrreldes kuni 13 protsenti suuremat ehk kuni 100eurost lisakulu. Elektri hinna tõus toob kaasa veel ligi 15 eurot lisakulu. Keskmise kolmetoalise korteri omanikud kulutavad kodule seega tänavu kokku umbes 142 eurot rohkem.

Transpordikulud moodustavad pere-eelarvest keskmiselt kümnendiku, kütuse hindade kasv sunnib kalkuleerima, kas kasutada oma autot või ühistransporti.

Toorainete kallinemise tõttu maailmaturul tuleks seega tänavugi arvestada kolme–neljaprotsendise kulude kasvuga, kuigi hinnatõus jääb prognooside kohaselt mullusest madalamaks.

Ehk soovitate pere-eelarve kavandamiseks mõne hea nipi.

Rahakotisõbralik on tervislik toitumine. Aedviljade hinnad langesid mullu tuntavalt, samal ajal kui näiteks suhkru ja kohvi hind kerkis. Mõistlik oleks piirata või vabaneda tervisele kahjulikest harjumustest, sest alkoholi ja tubakatoodete hinnad kerkisid mullu 6,3 protsenti ja kerkivad tänavu veel.

Kui jätta igal nädalal tegemata kümne euro eest tarbetuid kulutusi, võib aastaga koguda 520 eurot lisaraha.

Tark on aasta alguses suuremad kulutused ette kavandada, olgu tegu puhkusereisi või uue aiamööbliga. Liites summa, mida suurte ostude tarbeks vaja läheb, saab teada, kui palju peab iga kuu raha kõrvale panema, nii pole tarvis laenuraha kasutada.

Säästusumma on mõistlik hoida igapäevasest majandamisrahast eraldi, tehes näiteks „makse iseendale“ eraldi arvelduskontole või hoiusele, nagu iga kuu maksame mobiilikõnede või elektri eest.

Milliste muutustega peab arvestama 2011. aasta tulude deklareerimisel?

Tulumaksusoodustuste vähenemine ei puuduta tänavu esitatavaid tuludeklaratsioone, kus deklareerime mulluseid tulusid. Küll tasub eesseisvate muudatustega arvestada 2012. aasta jooksul eri kulude eest tasumisel, seda eriti juhul, kui 2013. aastal ei saa esitada abikaasaga ühist deklaratsiooni, kus kahe inimese soodustuste piirmäärad liidetakse.

Kas võib loota, et kaupmehed teevad allahindlusi varasemast rohkem?

Allahindluste tõttu teenimata jäänud tulu saab pood tagasi muu kauba hinna tõusust. Minnes kampaaniatooteid ostma, jälgige ka muu esmatarbekauba hindu ja pidage kinni algsest ostuplaanist.

Osta ei maksa pelgalt värvilise sildi järgi, mis peaks näitama, et toode on praegu tavapärasest odavam. See ei pruugi tingimata tähendada, et märgistatud kaup on soodsam muudest samalaadsetest toodetest. Pidage silmas kaubariiuleid, mis ei ole keskmise inimeste silmade kõrgusel. Just sinna, alumistele riiulitele paigutatakse enamasti soodsam kaup, sellal kui silmade kõrgusele jäävad kallimad tooted.

Kui soovite toidult kokku hoida, unustage pool- ja valmistooted. Ise valmistatud toit on soodsam ja tervislikum. Samuti muutke harjumuseks korduvkasutatavate riidest kottidega poeskäimine, nii säästate peale oma rahakoti keskkonda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles