Endla rõõmustab publikut nelja uuslavastusega

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Tambet Seling Endla teatri lavastuses “Hotell laibaga”. Enne koroonakriisi jõudis teater mängida seda kevadel valminud lavastust vaid mõne korra.
Tambet Seling Endla teatri lavastuses “Hotell laibaga”. Enne koroonakriisi jõudis teater mängida seda kevadel valminud lavastust vaid mõne korra. Foto: Mats Õun

Pärnu Endla teater rõõmustab publikut suve lõpus ja sügisel nelja uuslavastusega.

Esietenduvad kulinaarne düstoopia “Nagu süldikeeduvesi”, draamad “Jõgi” ja “Vaade sillalt” ning lugu raamatutest ja armastusest “Abort”. Neist kaks viimati mainitut pidid publikuni jõudma juba kevadel, aga eriolukorra tõttu plaanid muutusid.

Endla teater alustab oma 110. hooaega juuli esimesel nädalavahetusel suure saali etendustega. 1. augustil suures saalis esietenduv “Nagu süldikeeduvesi” (lavastaja Kaili Viidas) on eriolukorra ajal valminud algupärand, mille tegevus ei asetu minevikku ega tulevikku. Samal ajal ei ole see ka nüüd ja praegu, vaid meile lähedal, aga mitte siinsamas. Humoorika teksti varjus esitatakse palju küsimusi selle kohta, kuidas see inimeseks olemine siis ikkagi käib.

Ott Kiluski verivärske näidendi esmalavastuses mängivad Peeter Tammearu, Sten Karpov, Tambet Seling, Nils Mattias Steinberg, Ott Raidmets, Sander Rebane, Kleer Maibaum, Karin Tammaru, Fatme Helge Leevald ja Ireen Kennik.

Septembris esietendub Küünis “Jõgi” (lavastaja Taago Tubin), rahvusvaheliselt tuntud ja auhinnatud Briti näitekirjaniku, stsenaristi ja filmirežissööri Jez Butterworthi (1969) draama on kummastavalt veetlev ja lummavalt salapärane armastuslugu.

Butterworthi loetakse nüüdisaegse Briti dramaturgia üheks omapärasemaks autoriks, kriitikud on tema kohta öelnud, et ta näeb välja nagu piraat ja kirjutab nagu ingel.

Mängivad Jane Napp, Carita Vaikjärv, Märt Avandi ja Sänni Noormets.

Oktoobri keskel esietendub Endla suures saalis draama “Vaade sillalt” (lavastaja Priit Pedajas). Arthur Milleri ühe tuntuma näidendi jõuliste karakterite ja kirglike inimsuhete kaudu avaneb vaade elu kirjutamata seadustele: aule, armastusele, armukadedusele, ihale ja lojaalsusele.

Osatäitjateks Meelis Rämmeld, Jaan Rekkor, Karin Tammaru, Saara Nüganen või Fatme Helge Leevald, Karl Andreas Kalmet või Sander Rebane, Priit Loog, Tambet Seling, Carita Vaikjärv ja Ando Loosaar.

Nädal hiljem esietendub Küünis lugu raamatutest ja armastustest, või siis hoopis millestki muust … “Abort” (lavastaja Kaili Viidas).

Veidras asutuses, millest keegi eriti midagi ei tea, töötab üksildane, pisut naljaka olemisega mees. Ta pole ammu väljas käinud ega õieti kellegagi suhelnud. Aga siis, ühel vihmasel hilisõhtul, tuleb üks naine – nii ebamaiselt ilus, et tema olemasolu pole usutav. Richard Brautigani romaani on dramatiseerinud Ott Kilusk, mängivad Jane Napp, Nils Mattias Steinberg, Ago Anderson, Sten Karpov ja Carmen Mikiver.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles