Silvia Paluoja: Themise vari Balti raudtee kohal (1)

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Rail Baltica keelatud lõik Pärnumaal.
Rail Baltica keelatud lõik Pärnumaal. Foto: Sander Ilvest

Ühispöördumistest on saanud nagu võitlusrelv mänguplatsil, kus kõlab sõnapaar “Rail ­Baltic”. Ajalukku läinud kolm Pärnu eksmaavanemat on üksmeelsed, sõnastades valitsusele ja Pärnu linnavolikogule pöördumise Balti raudtee maakonnaplaneeringu kaitseks läbi kordumatu kooslusega Luitemaa looduskaitseala. Sisuliselt vastandub poliitiline trio riigikohtu otsusele, millega tühistati Pärnu maakonnaplaneering ligemale 45 kilomeetri pikkusel lõigul Pärnu ja Ikla vahel. Kuigi nii-öelda viga puudutas vaid viit kilomeetrit, lehvib selle kohal seadusliku korra ja õigluse jumalanna Themise vari.

Eksmaavanematele sekundeeris Pärnumaa omavalitsuste liit, läkitades ühisavalduse valitsusele ja peaministrile, ning üllitise sõnastus kõlab nagu nõu­kogudeaegsel imperialismi hukkamõistval koosolekul, kus töökollektiivid “on ühisel seisukohal, et …” (vt PP 28.05 ja 29.05, 12.06).

Bingo! Looduskaitsjad, akadeemikud, kultuuri- ja ühiskonnategelased, kes te olete sõnastanud valitsusele ja riigikogule avalikke kirju, juhtides tähelepanu kiirraudtee rajamisega tekitatavale korvamatule looduskahjule, tõdedes, et Rail ­Balticu suurim ebaõnnestumine on teekoridori kavandamine läbi Vahe-Eesti metsa- ja loodusmaastike vööndi. See tähendab, et helget tule­vikku tõotava rööpapaari planeeringu koostajad on euroraha kulutamise tuhinas vältinud olemasolevat raudteed (tammi) ja asustatud alade läbimisega kaasnevat vastasseisu.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles