SMSid tõid teateid tormikahju kohta

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuna rannaäärsel Pärnumaal on tormituuled sagedased, vailitigi maakond elektrikatkestustest mobiilisõnumiga teavitamise katsetamiseks.
Kuna rannaäärsel Pärnumaal on tormituuled sagedased, vailitigi maakond elektrikatkestustest mobiilisõnumiga teavitamise katsetamiseks. Foto: Ants Liigus

Erakordselt tuuline talv on toonud tuhandete pärnumaalaste mobiilidesse sõnumeid elektrikatkestuste kohta.

Nimelt alustas Eesti Energia Jaotusvõrk läinud kuul Pärnumaal elektririkete SMS-teavituse pilootprojekti. Detsembris sai maakonnas rikketeate umbes 3500 klienti, kellest enamik oli mõjutatud viimase aastakümne ühest tugevamast tormist, mis algas teisel jõulupühal, rääkis elektririkete SMSi pilootprojekti juht Rein Krüner.

Pärnumaa on üks kolmest maakonnast, kus testitakse elektrikatkestusest ja nende kõrvaldamise ligikaudsest ajast klientide tekstisõnumiga teavitamist, et nood ei peaks ise info hankimiseks energiafirmasse helistama. Kevadeks langetab ettevõte otsuse, kas jätkata projekti kogu Eestis.

Aeg tekitas raskusi

Krüner rääkis, et tormi korral polnud süsteemi tehnilise toimimisega probleeme, küll näitas jõulude aegu tekkinud eriolukord, et muudatusi tuleb edaspidi teha nii tööprotsessides kui teavituse sisus.

“Olukorras, kus korraga tekib suurel hulgal rikkeid, võtab rohkem aega likvideerimise aja prognoosimine ja rikke alguses ei ole seda võimalik kuigi täpselt hinnata. Seda peame teavitusel arvestama,” selgitas Krüner.

Mis puudutab teenuse toimimist tavasituatsioonis, siis selle kohta on Jaotusvõrk saanud klientidelt valdavalt positiivset tagasisidet. Ometi on Krüneri sõnade järgi veel vara kindlalt otsustada, kas jätkata teavitusviisi testimist ja arendamist eriolukordade tarbekski.

Rikkebrigaadid valves

Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituut (EMHI) lubab tuulise ilma jätkumist. Jaotusvõrgu juhtimiskeskuse juhataja Taivo Tõnne rääkis, et nad saavad EMHI-lt ekstreemilmade puhul eelhoiatuse ja vastavalt sellele seatakse valmis brigaadid.

“Peale oma brigaadide on meil koostöölepingud partneritega ning tormihoiatuste puhul helistame partnerid läbi, et brigaadid kõrgendatud valmisolekusse panna ja vajadusel maksimaalselt kiiresti reageerida,” kõneles Tõnne.

Viimastel aastatel on torme esinenud sagedamini kui kümmekond aastat tagasi. “Detsembri lõpus möllanud Patrick, mis jättis vooluta ligi 175 000 majapidamist, oli kindlasti elektriliinidele viimase kümne aasta üks suurema mõjuga torme,” nentis Tõnne. “Et vool inimestele võimalikult ruttu tagasi tuua, töötasid rikkebrigaadid ka pühade ajal ja vahetustega ööpäev ringi. Need brigaadid, kel ööl vastu 1. jaanuari vahetust ei olnud, said aastavahetuse siiski kodus veeta.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles