Kaido Külaots valmistub Gibraltari turniiriks

Enn Hallik
, sporditoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Malesuurmeister Kaido Külaots on viimasel ajal ringelnud Soome, Taani ja Prantsusmaa klubide liigades, kuu lõpus võistleb ta Gibraltari turniiril.
Malesuurmeister Kaido Külaots on viimasel ajal ringelnud Soome, Taani ja Prantsusmaa klubide liigades, kuu lõpus võistleb ta Gibraltari turniiril. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Rahvusvahelise kiirmaleturniiri “Meenutades Paul Kerest” võitis Aleksei Širov, Eesti viimaste aastate liider, Gibraltarile sõitma asutav Kaido Külaots oli seitsmes.

Aastaid Hispaanias resideerinud, aga nüüd taas Lätis elav Širov kogus ühepäevasel kiirturniiril seitsmest partiist viis punkti nagu ka Vene imelaps, 15aastane suurmeister Vladimir Fedossejev. Kolmanda koha võttis nelja punktiga USA kirjades olev, kuid jälle Eestis elav suurmeister Jaan Ehlvest.

Külaots sai võidupunkti Seemanilt

Järgnesid eksmaailmameister Aleksander Halifman, soomlane Tomi Nybäck, Eesti maletaja Aleksander Volodin, Kaido Külaots ja kaheksa finalisti seas ainus mittesuurmeister Tarvo Seeman. Eelturniiri võiduga põhiturniirile pääsenud Seeman viigistas seal viimases voorus Široviga ja rikkus sellega viimase puhta esikoha.

Külaots võitis avavoorus Seemanit, paraku see ta ainsaks võidupunktiks jäigi. Ehlvesti, Nybäcki ja Široviga tulid viigid, Halifmanilt, Volodinilt ja Fedossejevilt kaotused.

“See oli mu esimene Kerese turniiri finaalvõistlusel osalemine, ilmselt olin veel roheline,” arvas Külaots. “Füüsiliselt ja maleliselt justkui probleeme polnud, ilmselt polnud ma psühholoogiliselt turniiriks valmis.”

Paikuselt pärit suurmeister arvas, et miski temas ei kestnud lõpuni – alustas ta ju hästi, aga kogus neljast viimasest partiist vaid pool punkti.

“Turniir iseenesest oli taseme poolest kõva,” kiitis Külaots. “Kiirmale pole küll võrreldav normaalse ajakontrolliga turniiridega, aga ikkagi peetakse sellise tasemega malevõistlusi Eestis väga harva.”

Maletajatel on erinevalt enamikust teistest spordialadest võimalik mängida korraga mitme maa meistrivõistlustel ja nii on Külaotski ringelnud viimasel ajal Soome, Taani ja Prantsusmaa klubide liigades. Lähipäevil läheb ta taas üle lahe nuppe tõstma, aga kuu lõpus ootab teda ees juba väga huvitav ja tõsine katsumus – sama Gibraltari turniir, kus Külaots mullu hiilgavalt esines ja tippseltskonnas kolmanda koha teenis.

Gibraltarile lähevad ülikõvad mehed

“See on jätkuvalt maailma üks kõvemaid lahtisi turniire,” kinnitas praegu ELO reitingut 2581 omav Külaots. “Tänavusele on juba registreerunud 11 meest, kelle ELO 2700 või kõrgem!”

Külaotsal on tänavu plaan mängida seejärel märtsis Bulgaarias individuaalsel EMil. “See on ühtlasi kvalifikatsioon MK-võistlusele, edasi saab 23 paremat. Euroopa tsoon on väga tugev, aga võimalus siiski eksisteerib.”

Augustis peetakse Istanbulis järjekordne maleolümpia ja Külaots loodab, et Eesti sinna ikka välja läheb.

Tallinnas peeti Kerese turniiri kõrval ka Eesti ja Soome maavõistlus. 50 laual peetud matši võitis Eesti 36,5:13,5, esimesel laual viigistasid Kaido Külaots ja Tomi Nybäck.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles