Ruth ja Aivar Vene: Suvel on Vaiste lahe ääres paradiis

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Pärnu äärelinnas Kastna külas on Aivar ja Ruth Vene pidanud Taltsi talu üle 30 aasta, väärtustades vanu hooneid.
Pärnu äärelinnas Kastna külas on Aivar ja Ruth Vene pidanud Taltsi talu üle 30 aasta, väärtustades vanu hooneid. Foto: Mailiis Ollino

Vaiste tee ääres Kastna külas on küllap riigis ainulaadne märk: kaugelt meenutab see hoiatust jalakäijatest teel, lähemalt aga silmad figuuride all kirja “Lahke pererahvas”. Tõepoolest lahke, sest lubab taluhäärberi ja majandushoonete vahelt kõigil edasi-tagasi saalida ega vehi tee ääres rusikatega. Aga siin, kahel pool maanteed on õueväravaga kohakuti jalakäijate ülekäigu ametlikud liiklusmärgid, et juhid teaksid hoolikad olla, kui nad rahvasuus Vene impeeriumist läbi sõidavad.

Häärber annab maamõisa mõõdu välja. Hoolitsetud ümbrus viitab Taltsi talu pererahva Ruth ja Aivar Vene töökusele ning ette­võtlikkusele, aga ka suurelt mõtlemise oskusele. Tõstamaa vald andis juba 2011. aastal sellele hoonestatud õuele hinnangu, kui nimetas Taltsi kauni kodu konkursil heakorrastatuimaks tootmistaluks.

Kanna kinnitamine Vaiste ­lahe lähedusse polnud juhuslik, sest Ruth Vene suguvõsa juured ulatuvad siia, kus tänapäeval jooksevad kokku Pärnu linna Kastna küla ja Lääneranna valla Vaiste küla piir.

Ürikutes on Kastnat esmamainitud ligemale 800 aastat tagasi. Küla on kuulunud Saksa ordule ja ostetud 1565. aastal Pärnu linnale. Kastna mõis, Pärnu linnamõis, rajati 17. sajandil ja küla kujunes mõisa kõrval. Omamoodi on aeg teinud täisringi, sest halduspiiride jõulise ümberkujundamisega neelas Pärnu linn sundkorras Tõstamaa vallagi ühes poolesaja elanikuga kauni Kastna külaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles