Pärnu ajaloolisi alleesid on imetletud, saetud ja kaitstud

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Pärnu linna kõrghaljastuse peaspetsialist Kadri Kõresaar lubas, et Vanapargi alleel laiutav tühjus täidetakse juba tänavu sügisel sinna istutatavate noorte läänepärnadega.
Pärnu linna kõrghaljastuse peaspetsialist Kadri Kõresaar lubas, et Vanapargi alleel laiutav tühjus täidetakse juba tänavu sügisel sinna istutatavate noorte läänepärnadega. Foto: Lilli Tölp

Pärnu ranna, muulide, jõgede, parkide ja arhitektuuri üle uhkust tundes kiputakse unustama linna vanad ajaloolised alleed, mis on väärtus omaette, eristudes oma kõrge ea, puu­rohkuse, aga veelgi ühe eripära poolest, mida mujal alleedes ei kohta või kui, siis harva.

Pärnu ajaloolised puiesteed on istutatud nelja-, mitte kaherealiste puujadadena. Just selles võis peituda üks põhjusi, miks Pärnu neli ajaloolist alleed 1981. aastal riikliku kaitse alla võeti ja on seal tänini, ehkki riik pole enam seesama.

Tegelikkuses on neid alleesid iseseisvas Eestis kaitstud hooli­kamalt kui nõukogude aastatel, mil haljastute vähese või vale hooldamise pärast puude tervislik seisund halvenes nii parkides kui ka alleedel.

Kaitsealuseid puiesteid leidub Pärnus neli. Need kasvavad Pühavaimu, Ringi, Kuninga ja Vanapargi tänaval, ääristades kahelt poolt tänavaäärseid kõnniteid, moodustadeski seeläbi Pärnule ainuomaseid neljarealisi alleesid, mida Pärnu linnavalitsuse kõrghaljastuse peaspetsialisti Kadri Kõresaare sõnutsi tihti mujal linnades ei kohta. Enamasti istutatakse alleed sõiduteid palistama ja on seega kaherealised.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles