Eino-Jüri Laarmann: Luuletus “Raudtee” (2)

Eino-Jüri Laarmann
, Pärnu linnavolikogu liige
Copy
Eino-Jüri Laarmanni arvates on Rail Balticuga seotud teemades ikka veel palju selgusetut.
Eino-Jüri Laarmanni arvates on Rail Balticuga seotud teemades ikka veel palju selgusetut. Foto: Urmas Luik

Nikolai Nekrassovi luuletus kõnelusest vagunis: “Vanja (kutsarimundris): “Papa, kes ehitas selle tee?” Papa (punase voodriga kindralipalitus): “Krahv Pjotr Andrejevitš Kleinmichel, kullake.””

See kõnelus võis toimuda aastatel 1852 või hiljem; aastatel 1843 kuni 1851 ehitati raudtee Peterburist Moskvasse. Kogupikkus 645 kilomeetrit. Ehi­tati kaheksa suurt silda ja 182 väiksemat rajatist. Tsaar tõmbas sirge joone kahe linna vahele, pöial olevat ette jäänud ja raudtee teeb väikese looke sisse. See oli tollal Venemaale tõeline elutee. Suurprojekt BAM BAM (Baikali-Amuuri magistraalraudtee) pidi paar sajandit hiljem olema uue ajastu ­algus Venemaal. Aga ei olnud. Hääbus enne, kui sai lõplikult valmis.

Ka Eestis-se tõi raudtee ­rajamine edu. Ajalooürikud ütlevad, et kitsarööpmelise raudtee rajamisega (1896) läbi Mulgimaa oli kolmandik Pärnu gümnaasiumiõpilasi 19. sajandi lõpul ja 20. sajandi algul pärit Halliste kihelkonnast. Mulgimaa taluperemeestel oli võimalik perepojad Pärnusse kooli panna.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles