Kunagine Pärnu prokurör nimetati Euroopa prokuröriks

Meelis Kalme
, reporter
Copy
Kristel Siitam-Nyiri alustas prokurörina 1995. aastal Pärnu prokuratuuris.
Kristel Siitam-Nyiri alustas prokurörina 1995. aastal Pärnu prokuratuuris. Foto: Aron Urb

Euroopa Liidu nõukogu nimetas eile õhtul ametisse 22 liikmesriigi esindajad ehk 22 prokuröri, kes hakkavad juhtima ELi eelarve vastu suunatud kuritegude uurimist. Eestist saab Euroopa prokuröriks justiitsministeeriumi kriminaalpoliitika asekantsler Kristel Siitam-Nyiri.

Siitam-Nyiri alustas prokurörina 1995. aastal Pärnu prokuratuuris. Aastatel 1997–2004 töötas ta Tallinna prokuratuuris majanduskuritegude osakonda juhtiva prokuröri, 2004–2011 Põhja ringkonnaprokuratuuri vanemprokuröri ja majandus- ja korruptsioonikuritegude osakonna juhina. 2011. aastast on Siitam-Nyiri justiitsministeeriumi kriminaalpoliitika asekantsler. Ta on lõpetanud Tartu ülikooli õigusteaduskonna.

Euroopa prokuröri ametiaeg kestab kuus aastat ja seda saab pikendada üks kord kolme aasta võrra.

Euroopa Prokuratuur (EPPO) alustab kava järgi tööd käesoleva aasta lõpus. Loodava asutuse eesmärk on tagada ELi finantshuve kahjustavate kuritegude senisest tõhusam menetlus. See tähendab, et EPPO hakkab uurima ELi toetustega seotud kelmusi, nagu näiteks väljapetetud vahenditega toime pandud rahapesu, keerulisi piiriüleseid käibemaksupettusi ja ELi eelarvet kahjustavaid korruptsioonikuritegusid.

Praeguseks on EPPOga ametlikult ühinenud 22 riiki. Loodava asutuse keskus tuleb Luksemburgi, kuhu asub tööle äsja igast liikmesriigist ametisse nimetatud üks Euroopa prokurör. Kohalikul tasandil ehk liikmesriikides hakkavad tööle vähemalt kaks delegaatprokuröri, kes juhivad kriminaalmenetlust oma riigis ja esindavad süüdistust liikmesriigi kohtus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles