Video ⟩ Korvipunujana alustanud Mihkel Jürisson pälvis parima metsamajandaja tiitli

Pärnu Postimees
Copy
Parima metsamajandaja tiitli pälvis tänavu Mihkel Jürisson.
Parima metsamajandaja tiitli pälvis tänavu Mihkel Jürisson. Foto: Elmo Riig

Eile Tallinnas Männi pargis kogu pere metsapäeval pälvis parima metsamajandaja tiitli Mihkel Jürisson Pärnumaalt, konkursi teine koht läks Johannes Nirgile Lääne-Virumaalt ja kolmas Peeter Änilasele Tartumaalt.

“Võit tuli mulle väga suure üllatusena,” ütles Jürisson ja nentis, et kui metsamajandajad hoiavad muidu kokku, siis konkursil valitses väga tihe konkurents. “Samas toimib igapäevane koostöö väga hästi ja me teeme oma metsades väga palju töid just üksteiselt nõu küsides ja parimat praktikat üle võttes.”

Jürisson alustas ettevõtlusega aastaid tagasi korvipunujana. Praegu tegeleb ta nii põllumajanduse kui metsandusega, mis annab perele tegevust ja sissetulekut aasta ringi. Ta majandab enda pere ja ettevõtte Jürmets OÜ metsi nii Pärnu-, Järva-, Rapla- kui Saaremaal. Majandamise kõrval on ta pannud rõhku ajaveetmiskohtade loomisele oma metsas. Näiteks on ta rajanud kõikidele kasutamiseks matkateid ja lõkkekohti. Jürissonid hoiavad korras ka Mädara külaplatsi ja linnamäge ning on aktiivsed kogukonna liikmed ja külaelu hoidjad.

Erametsaliidu juhatuse esimehe Ando Eelmaa ütlust mööda näitas tänavune konkurss, kui erinevalt Eesti erametsaomanikud oma metsades tegutsevad ja kui mitmekülgselt siin-seal majandavad.

“Metsaomanike lai ring on mitmekesiste ja elurikaste metsade alustala. Igal omanikul on õigus oma metsaotsuseid ise teha ning nii näemegi väga erinevaid metsa majandavaid omanikke, kes peale tavapärase hoolduse ja metsakasvatuse leiavad võimalusi oma metsa mitut muud moodi kasutada. Iga eramets on omaniku nägu ja tegu, tõeline bioloogiline mitmekesisus,” märkis Eelmaa.

“Parimaks metsamajandajaks võib saada igaüks, kes oma metsaomandi eest südamega hoolt kannab,” ütles hindamiskomisjoni kuuluv Aira Toss ja lisas, et oluline pole seejuures, kui suur metsaomand on ja millises vormis seda majandatakse.

“Tänavusel konkursil nägime taas, et igal metsaomanikul on oma lugu ja vaated, kuidas enda metsas toimetada. Mul on väga hea meel, et leidub aina rohkem metsaomanikke, kes on valmis oma lugu ja kogemusi avalikult jagama,” rääkis Toss, kes on veendunud, et Eesti erametsad on heades kätes.

Konkursi hindamiskomisjoni kuulusid Hiiumaa metsaseltsi juht ja metsakonsulent Toss, eelmise aasta parim metsamajandaja Ardi Allikmets, metsaühistu Ühinenud Metsaomanikud metsakonsulent Tiit Kosenkranius ning erametsakeskuse kontrolliüksuse spetsialist ja metsakonsulent Veljo Kütt.

Parima metsamajandaja tiitlit anti välja 27. korda. Sel aastal oli erametsaliidu ja -keskuse korraldataval konkursil rekordiline osavõtt: parima tiitlile kandideeris 15 metsamajandajat.

Järgmisel aastal toimub kogu pere metsapäev Pärnumaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles