Sotsiaalsed Hunt Kriimsilmad aitavad vanemaealistel või haigetel kodus ise hakkama saada

Kadrin Karner
, Pärnu Postimehe peatoimetaja asetäitja
Copy
Koduhooldustöötaja Janne-Riinu teavad paljud kliendid kui korviga naist, sest tema eelistab kile- või poekoti asemel sisseoste teha alati oma korviga.
Koduhooldustöötaja Janne-Riinu teavad paljud kliendid kui korviga naist, sest tema eelistab kile- või poekoti asemel sisseoste teha alati oma korviga. Foto: Lilli Tölp

Koduhooldustöötajad on Eestis tegutsenud juba 20 aastat, ent eaka või haige lähedase eest hoolitsemist loetakse meie kultuuriruumis ikka peresiseseks asjaks, millesse ­võõraid segatakse viimases hädas.

Sotsiaalministeeriumi möödunud aasta lõpus tehtud uuringu järgi elab Eestis umbes 20 000 inimest, kel on keeruline iga­päevaseid toimetusi teha, näiteks endale poest süüa tuua või seda valmistada, aga ka pesta või ­riidesse panna. Puudega täis­kasvanutest või vanemaealistest vaid kolmandiku kodus käib hooldustöötaja.

Põhjusena, miks paljud abi­vajajad tarvilikku teenust ei saa, ­nimetatakse sageli töökäte puudust, kuid Pärnu linnas ja osa­valdades on lood vastupidi: hooldajad piisab ja Pärnu sotsiaalkeskus suudaks kliente juurdegi võtta, kui neist Pärnu linnavalitsuse sotsiaalosaonda ainult märku antaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles