Video ⟩ Parima kange koduõlle pruulis pärnakas

Kristo Niglas
, Reporter
Copy
Kangete humalajookide pruulijatest võitis Margo Samorokov.
Kangete humalajookide pruulijatest võitis Margo Samorokov. Foto: Eero Vabamägi

Kolmandat korda toimunud Eesti väikepruulijate liidu hobipruulijate käsitööõlle konkursil anti välja kaks esikohta: üks kangete ja teine väiksema alkoholisisaldusega õllede kategoorias. Kange õlle meistritest pälvis esikoha Pärnust pärit Margo Samorokov, kes võitis ka esimese koduõllevõistluse aastal 2018.

Tänavusel käsitööõlle konkursil osales 25 pruulijat 30 koduõllega, leidus nii vanu tegijaid kui uusi katsetajaid. Parimad selgitas pimedegusteerimisel välja ekspertide žürii, kes reastas finaali jõudnud esikolmiku kahes kangusklassis: lahjad õlled, mille alkoholi protsent jääb alla seitsme, ja kangemad õlled. 

Võistluse peakorraldaja Sulev Linnu ütlust mööda on Samorokov tuntud kodupruulija, kes aasta-aastalt oma oskusi lihvinud. “Seekord temalt konkursile esitatud 11,5protsendine odravein Nõiapuu oli sellele õllestiilile omaselt hapukas ja marjase maitsega, kuid komisjoni hinnangul siiski üllatuslike nüanssidega ja väga hästi läbi mõeldud maitsekooslusega jook,” põhjendas Lind võitjavalikut. Ehkki nime poolest vein, kasutatakse seda tüüpi õlle tegemiseks teravilja, peamiselt odralinnaseid.

Lind märkis, et odravein nõuab kannatust, sest nagu vein valmib seegi jook pikalt laagerdudes. Korraldaja avaldas heameelt, et kodupruulijad on jõudnud nii kõrgele tasemele.

Kangest kesvamärjukesest osutus parimaks Margo Samorokovi Nõiapuu.
Kangest kesvamärjukesest osutus parimaks Margo Samorokovi Nõiapuu. Foto: Eero Vabamägi

Teise koha saavutas 7,4protsendise porteriga Libe Keel Hanno Sirkelilt ja kolmandaks tuli Tarmo Teder, kes oli pruulinud 7,8protsendise alkoholisisalduse, kuuselõhna ja -maitselise Belgian triple’i stiilis õlle Oh, Kuusepuu. 

Lahjematest õlledest võidutses mündimaitseline Kevadhõng. Teise koha vääriliseks pidas žürii Oscar Tirmani Belgian blonde ale’iks liigituvat 6,9protsendist õlut Kohalik ja kolmandaks tuli Margus Linkgreimi “New England IPA Brexit 2020”, mil kangust 6,8 protsenti.

Mõlema kangusklassi esikoha joogi pruulinud koduõllemeistrid said FermZilla 35-liitrise kääritusnõu. Teise ja kolmanda koha omanikke premeeriti Pruulikeskuse kinkekaardiga ja mõlema kategooria esikolmik saab tellida veekeemia ettevõttelt Murphy & Son veeanalüüsi, mis aitab pruulimisel kasutatavat vett soovitud õlle stiiliga sobivaks reguleerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles