Andres Metsoja: Mark Soosaar ei ole ära teeninud sellist suhtumist (2)

Andres Metsoja
, Riigikogu liige (Isamaa)
Copy
Heldur Paulson eile Pärnu linnavolikogu kõnepuldis. 
Heldur Paulson eile Pärnu linnavolikogu kõnepuldis. Foto: Mailiis Ollino

Kahtlemata on Mark Soosaar väga mitmekülgne inimene. Ühest küljest ideegeneraator, kelle mõtted ja teod on tutvustanud Pärnut kunsti- ja filmilinnana. Teisest küljest kohati konfliktne persoon, kelle administreerimissuutmatust on kirunud linnavõim eri ajal. 

Kõigest hoolimata kaalub Soosaare tehtu, aga ka tema tulevikuvisioon suvepealinnast üles palju. Nii võibki kätt südamele pannes öelda, et oma ea ja saavutatu eest väärib ta alati lugupidavat kohtlemist. Seda eelkõige volikogu saalis, kuhu linlased on valinud oma esindajad.

Kui linnapea Romek Kosenkranius ja volikogu esimees Andrei Korobeinik kutsusid auväärt Soosaare volikogu saali tutvustama Pärnu kunstisadamaga seonduvat, eeldas enamik, et arutelu tuleb asjalik. Õnnetuseks läks teisiti. Aga iga koalitsioon on oma liikmete nägu. Nii on sillakoalitsioon iga hinna eest linnapea toolist kinni hoidva Kosenkraniuse, Korobeiniku ja ülimalt mitmekülgsete huvidega Heldur Paulsoni nägu.

Miks linnapea või volikogu esimehe asemel püüdsid räigeks kiskuvaid sõnavõtte peatada Toomas Kivimägi, Eino-Jüri Laarmann, siinkirjutajast rääkimata?

Ja kui sillakoalitsioon on deklareerinud, et linnavalitsus võtab kõik otsused vastu konsensuslikult, vastutab Kosenkraniuski 17. septembril volikogu saalis juhtunu eest. Jääb arusaamatuks, miks meer ei kasutanud võimalust ja isegi ei proovinud katkestada alandavat sõnamulinat, millega tema enda moodustatud sillakoalitsiooni liikmed volikogus teenekat pärnakat kostitasid? Miks linnapea või volikogu esimehe asemel püüdsid räigeks kiskuvaid sõnavõtte peatada Toomas Kivimägi, Eino-Jüri Laarmann, siinkirjutajast rääkimata? Kas oli raske kutsuda partner korrale?

Soosaare hukkamine ei õnnestunud. Peale ennast konservatiivideks kutsuva EKRE mõistis enamik koalitsioonist vajadust kaaluda kultuuriobjekti rajamist ja linn sai ülesande luua sihtasutus Pärnu Kunstisadam. Ohu märgiks tuleb aga lugeda konsensuslikku koalitsiooni kuuluva volikogu fraktsiooni esimehe suhtumist kunsti, mida ta ise ei mõista.

Meenuvad Natsi-Saksamaa, näitus „Entartete Kunst“ ja põlatud Chagall, Picasso ja teised, kelle teoseid hiljem põletati. Ning Eino Baskini tegelane kunstisaalis, kaasas konserv “Räim tomatis” ja Bulgaaria vein, salvamas: „Mis sa sisised, valge hiir! Ise sa oled üks biidermeier!”. Mark Soosaar ei ole ära teeninud sellist suhtumist.

Pärnu Postimees kirjutas eile oma veebiportaalis ja tänases lehes, et eile kogunenud Pärnu linnavolikogu istungi põhiteemaks kujunes arutelu Läänemere kunstisadama üle. Küsimuste- ja kriitikarahe alla sattus sadama idee autor Mark Soosaar.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles