Lõpe õpilased uudistasid Elistveres metsaelukaid

, Lõpe kooli õpetaja
Copy
Loomapargis elab mujalt riikidest toodud loomigi.
Loomapargis elab mujalt riikidest toodud loomigi. Foto: Merike Pikkmets

Kolmapäeval külastas Lõpe kooli pere keskkonnainvesteeringute keskuse (KIK) toel Tartumaal Elistvere loomaparki. 

Riigimetsa majandamise keskuse Elistvere külastuskeskuse koolilastele mõeldud õppeprogrammis “Mõned suurest loomariigist” tutvustati, kuidas kiskjad loomapargis elavad ja räägiti sellestki, kuidas nende liigikaaslased metsas elavad.

Kuigi teame, millised loomad meie metsades elavad, on väljavaade neid kõiki kohata pime juhus. Põldudel märkad hiiri püüdvaid rebaseid või rohtu nakitsevat kitse. Pargis lippab orav. Vahel seisab teeservas põder. Ülejäänud metsaelanikud on inimese silma eest metsasügavikus peidus. Samuti ei näita ennast pisemad, näiteks metsnugis, kivinugis, tuhkur, kährik.

Vabas õhus õppimist tuleb eriti nüüdsel ajal väärtustada.
Vabas õhus õppimist tuleb eriti nüüdsel ajal väärtustada. Foto: Merike Pikkmets

Elistvere loomapargis avanes võimalus näha meie metsades elavaid loomi üsna lähedalt. Mõnigi loom on külastajatega nii harjunud, et saatis meid oma aia piires päris pikalt. Karu, kes on loomapargis saanud juba 22aastaseks ja Elistverre sattunud orvuna, ei lasknud ennast külalistest sugugi häirida. Metsaott toimetas aia ääres omi asju ja nautis seltskonda.

Orvuna loomaparki sattunud metsaott nautis Lääneranna vallast tulnud külaliste seltskonda.
Orvuna loomaparki sattunud metsaott nautis Lääneranna vallast tulnud külaliste seltskonda. Foto: Merike Pikkmets

Välismaalt toodud loomadest oli tore kohtuda Euroopa piisonite ja põhjapõdraga.

Looduspargi giidilt saime teada, kuidas kõik loomad loomaparki sattunud on. Seda kohta võib nimetada metsloomade varjupaigaks, sest sinna satuvad orvuks jäänud loomalapsedki. Praegugi oli pargis paar uustulnukat: rebasekutsikas ja noor hunt.

Programmi käigus tutvus koolipere loomade eluviisiga nende õiges keskkonnas: toit, paljunemine ja sobiv elukoht. Teemaks võeti ka kiskjate tähtsus looduses.

Ringkäik pargis hõlmas samuti temaatilisi mänge, kus tuli kokku panna jäljed ja nende omanik või leida õige toit metsloomadele.

Õppereisil osales 37 õpilast esimesest üheksanda klassini. Oli teadmisterohke ja õpetlik päev. Praegusel erilisel ajal tuleb just vabas õhus õppimist iseäranis hinnata.

Lõpe kooli õpilased said Elistvere loomapargis oma silmaga näha metsloomi, keda muidu näha ei pruugi.
Lõpe kooli õpilased said Elistvere loomapargis oma silmaga näha metsloomi, keda muidu näha ei pruugi. Foto: Merike Pikkmets
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles