Video ⟩ Pärnu lauluneidudele saab üleilmsel folgikonkursil veebis kaasa elada

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Tähtihellad - Wanda-Helene Ollep, Keitlin Kütt, Riin Annusvere, Elise Pani.
Tähtihellad - Wanda-Helene Ollep, Keitlin Kütt, Riin Annusvere, Elise Pani. Foto: Erakogu

Pärnu neidude vokaalgrupp Tähtihellad osaleb Euroopa folkloorifestivalide ühenduse (EAFF) korraldatavatel folkloori maailmameistrivõistlustel “World Folk 2020”, mis üleilmse koroonast põhjustatud olukorra tõttu toimub veebis.

See tähendab ühtlasi, et pärnakailgi avaneb võimalus kõigi osalejate esinemist internetis kuulata-vaadata ja publiku lemmiku valimisel oma hääl anda. Hääletus lõpeb täna keskööl.

Ansambli juhendaja, lauluõpetaja Margrit Kits lausus, et kuna kõik konkursid on pärgviiruse tõttu kolinud tänavu internetti, on see andnud muusikaga tegelejaile omamoodi šansi avardada maailmavaadet ja avastada neid konkursse, millest varem ei oldud teadlik või millesse polnud mahti süveneda.

“Kõnealune festival oli ühe lapsevanema hästi tore leid ja eestlastest oleme sellel konkursil praegu ainsana esindatud. Ma arvan, et tulevikus võiks meid rohkemgi olla,” märkis Kits. “Interneti vahendusel saad sa justkui hetkeks piiluda kõigi nende osalevate maade kultuurimaailma ja näha, mis seal päriselt toimub ja missugust rahvapärast muusikat neis tehakse.”

Kõige keerulisemaks kujunes konkursiks laulu väljavalimine, sest neid on grupil juba üksjagu. Valituks osutus uhiuus “Veere päeva”, mis põhineb Saarde kihelkonna rahvaviisil, seade lõi sellele Kits ja laul õpiti selgeks kevadise eriolukorra ajal.

Kits lisas, et kodumaistel konkurssidel häid kohti saavutanud Tähtihellad ei keskendu sel hooajal võistlemisele, vaid loodab heategijate toel lähiajal salvestada plaadi ja anda rohkem kontserte, et tunda muusikategemisest rõõmu.

Üleilmsel konkursil osalejate esinemist näeb SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles