Majandusanalüütik: Kuidas läheb Soomel?

Mihkel Nestor
, SEB majandusanalüütik
Copy
Soome majandus on koroonakriisis suutnud jääda üllatavalt tugevaks. Arvestades Eesti tihedaid majandus­sidemeid põhjanaabriga, võidame ­sellest majandusanalüütiku Mihkel Nestori arvates ka meie.
Soome majandus on koroonakriisis suutnud jääda üllatavalt tugevaks. Arvestades Eesti tihedaid majandus­sidemeid põhjanaabriga, võidame ­sellest majandusanalüütiku Mihkel Nestori arvates ka meie. Foto: Jaanus Lensment

Et hoida kätt pulsil Eesti majandusel, tuleb paratamatult jälgida seda, mis toimub meie kaubanduspartnerite juures. Neist kõige olulisem on mõistagi Soome, kuhu liigub viiendik siin toodetud kaubast.

Peale kaubavahetuse leidub muidugi rohkem põhjusi, miks olla kursis Soome majanduses toimuvaga. Alustuseks on paljud Eesti edukad ärid saanud alguse just põhjanaabrite investeeringutest siia. Ka praegu on Soome residendid ühed suurematest välis­investoritest Eestis, moodustades pea neljandiku kõigist siia tehtud otse­investeeringutest. Seetõttu leiab Eestist ilmselt tuhandeid ettevõtteid, mis on seotud Soome ettevõtete väärtus­ahelatega. Nende kõrval tegutseb hulk Eesti kapitalile kuuluvaid ettevõtteid ise otse Soome turul, pakkudes seal nii kaupa kui ka teenuseid.

Mõistagi on väga tähtis veel soomlaste valmidus külastada Eestit ja teha siin kulutusi, mida sel aastal nii väga oleme taga igatsenud. Koroonakriisi eel moodustasid soomlaste ööbimised pea 30 protsenti Tallinna ja üle 40 protsendi Pärnu kõigist majutusasutuste külastustest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles