GALERII ⟩ Koidula muuseumis peeti avamispidu

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy

Puutetundlikud ­ekraanid, uued stendid ja laienemine teisele korrusele – Pärnus Jannseni tänaval asuv Koidula muuseum avas eile õhtul pärast üle aastapikkust pausi renoveeritud ja uuendatud püsiekspositsiooniga maja taas rahvale.

170 aastat tagasi täpselt samal päeval, 21. septembril (vana kalendri järgi) 1850 õnnistas Eliisabeti kiriku pastor Schultz sellesama Tallinna postimaantee äärde valminud hoone “… laulu ja palvega ning õpetaja, laste ja vanemate manitsemise saatel …” (väljavõte Johann Voldemar Jannseni päevaraamatust) Ülejõe koolimajaks. Selsamal aastal oli Jannsen oma naise ja nelja lapsega kolinud Vändrast Pärnusse, 1850–1863 oli Ülejõe koolimaja ühtlasi Jannsenite kodu ja siin asus Perno Postimehe toimetuski.

Koidula muuseumi juhataja Elmar Trink tõdes, et toona nägi ümbrus hoopis teistsugune välja: linn jäi teisele poole jõge ja siinpool jõge asus linnale kuuluv vald, koolimaja oli esimene ühiskondlik hoone ning ümberkaudu paiknesid vaid üksikud talumajapidamised ja kalurihütid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles