Galerii ⟩ President ja suursaadik avasid Pärnus Saksamaa taasühinemisele pühandatud rändnäituse

Pärnu Postimees
Copy

President Kersti Kaljulaid ja Saksamaa Liitvabariigi suursaadik Eestis Christiane Hohmann avasid Pärnus Port Arturi kaubanduskeskuses rändnäituse „Ida murrang. Elumaailmad muutumises”.

Näitus „Ida murrang. Elumaailmad muutumises“ keskendub põhiliselt idasakslaste kogemusele – nende elu ja maailm muutusid täielikult nii Berliini müüri langemisega novembris 1989 kui Saksamaa taasühinemisega 3. oktoobril 1990.

Väljapanek soovib algatada arutelu ja kogemuste vahetuse pärast taasühinemist toimunud murrangu ulatuse üle. Näituse on koostanud Saksa sotsialistliku ühtsuspartei diktatuuri uurimise sihtasutus ja uute liidumaade volinik valitsuses koos Põhja-Saksamaa ringhäälingu ja Statistaga.

Saksamaa taasühinemise 30. aastapäeva puhul viib näitus publiku ajarännakule. See jutustab uuest algusest ja teeleasumisest, nagu ka tahtest jätta diktatuur minevikku. Teemad hõlmavad Ida-Saksa linnade renoveerimist ja lammutamist, naiste ja perede olukorda, noortekultuuri, identiteedi rajamist, ühtsust idanaabritega, Ida-Saksamaa ülesehitamist ja selle tulemusi ning viimastel aastatel esile tulnud uusi sotsiaalseid lõhesid.

Rändnäitus, mida saab vaadata järgmise aasta oktoobrini nii Pärnus, Narvas, Kuressaares, Jõgeval, Võrus kui Tallinnas, ärgitab märkama paralleele ja pöördeid Eesti eluski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles