Galerii ⟩ Turvamehed ei lubanud uue kunsti muuseumi eestvedajat majja (8)

Meelis Kalme
, reporter
Copy

Täna hommikul Pärnus Esplanaadi 10 ukse taga nõutult seisnud uue kunsti muuseumi eestvedaja Mark Soosaar pidi tõdema, et maja uks on lukus. Koputamise peale tuli uksele vastu turvamees, kes teatas, et tal ei ole lubatud kedagi majja lasta ja tema midagi rohkem sellest ei tea, ning soovitas infot küsida hoone omanikult. Kurva ilmega Soosaarel ei jäänud üle muud kui lahkuda.

Osaühing Novira E10 avaldas eile hilisõhtul, et sulges koostöös kohtutäituriga ligipääsu Uue Kunsti Muuseumi SA kasutatud ruumidele Pärnus Esplanaadi 10 ja korraldas sealsete esemete ülevõtmise.

Sihtasutuse võlg hoone omanikule on Novira teatel viimase kolme aastaga kasvanud 660 000 euroni.

Novira E10 juhatuse liige Aleksei Nikolajenko ütles pressiteate vahendusel, et firma ootas niisuguste äärmuslike meetmete rakendamisega aastaid, kuid igal asjal on piir. “Kahjuks on tegemist klassikalise puuküürniku juhtumiga: muuseum ei ole ruumide kasutamise eest viimased kolm aastat tasunud meile sentigi,” selgitas Nikolajenko, kelle väitel esitas osaühing sihtasutusele lepingu täitmata jätmise ja võlgnevuse tõttu hoone vabastamise nõude juba 2018. aasta 15. märtsil.

“Muidugi oleme püüdnud kogu aeg rahumeelse lahenduseni jõuda, kuid praegu saame tõdeda, et meie usaldust on kuritarvitatud,” nentis Nikolajenko, kelle sõnutsi saatis kohtutäitur augustis ja septembriski sihtasutusele hoiatuskirja.

1. detsembril 2016 sõlmisid Novira E10 ja Uue Kunsti Muuseumi SA vara tasuta kasutamise lepingu kümneks kuuks ehk 1. oktoobrini 2017.

Novira E10 juhatuse liikme selgitust mööda oli sihtasutusel küllalt aega muuseumi töö rahulikult ümber korraldada ja leida sobivad ruumid, et tegevust jätkata, või püsivad rahastusallikad, toimimaks edasi senisel pinnal.

Nikolajenko teatel aga ei vabastanud muuseum ruume ja pidi vastavalt poolte vahel sõlmitud lepingule hakkama 1. oktoobrist 2017 tasuma üüri 10 000 eurot kuus.

Kuna ühtegi üürimakset tähtajaks ei laekunud, saatis omanik sihtasutusele 2. veebruaril 2018 võlgnevuse kohta teate palvega see likvideerida. Kui sellelegi ei järgnenud märke pooltevahelise lepingu sõlmimise kohta, esitas Novira E10 15. märtsil 2018 hoone vabastamise nõude.

Sihtasutuse esindajad ei ole kinnistuomaniku kirjalikele nõuetele andnud ühtki ametlikku vastust. Novira E10 teatel võlgneb Uue Kunsti Muuseumi SA neile üüri ja leppetrahvidena 660 000 eurot.

“Ega ma tea kedagi, kellele meeldiks, kui nende vara lepingute ja seaduste vastaselt tasuta kasutatakse. Oleme püüdnud vastu tulla, aga lõpmatuseni me oodata ei saa,” nentis  Nikolajenko, kelle hinnangul nõuab Esplanaadi 10 kinnistu märkimisväärseid investeeringuid. “Vana hoone seisukord on aasta-aastalt halvenenud. Samal ajal on omanikul pea võimatu investeeringuid kavandada, kui suurima üüripinna kasutaja ei tasu juba aastaid sentigi ega koli ka välja,” tõdes ta.

“Loomulikult ei soovi hoone omanik ühelgi viisil kinni hoida sulgemise ajal eksponeeritud kunstiteoseid,” kinnitas Nikolajenko ja lubas, et muuseumis toimunud näituste kuraatoritele antakse teosed üle esimesel võimalusel.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles