Nakatunute read täienesid, Pärnumaal on diagnoosi saanud viis inimest

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Pärnumaalastele tehti ööpäeva jooksul 108 esmast testi, millest 106 tulemus osutus negatiivseks ja kaks positiivseks.
Pärnumaalastele tehti ööpäeva jooksul 108 esmast testi, millest 106 tulemus osutus negatiivseks ja kaks positiivseks. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Ööpäeva jooksul analüüsitud COVID-19 põhjustava SARS-CoV-2 viiruse esmaste testide seas osutusid positiivseks kahe pärnumaalse omad.

Üks inimene sai nakkuse varem positiivse proovi andnud pereliikmelt, teine töökohal, aga ta elab Tallinnas.

Terviseameti Lääne regionaalosakonna juht Kadri Juhkam ütles, et kahe nädala jooksul on Pärnumaal tuvastatud viis koroonaviirusega nakatunut. Selles arvestuses kajastub tänahommikune positiivne testitulemus, mille sai pealinnas elav pärnumaalane.

Lääne regionaalosakonna jälgimise all on Pärnumaal 25 lähikontaktset, kellest 11 ei ela siin kandis.

Pärnumaalastele tehti ööpäeva jooksul 108 esmast testi, milest 106 osutusid negatiivseks ja kaks positiivseks. Kokku on pärnumaalastele tehtud 11 163 esmast testi.

Üle Eesti analüüsiti ööpäeva jooksul viiruse esmast testi, millest 49 tulemus osutus positiivseks.

Rahvastikuregistri andmetel laekus ööpäeva jooksul enim uusi positiivseid testitulemusi Harjumaale, kus koroonaviirusega nakatumine tuvastati 30 inimesel. Ida-Virumaale laekus üheksa ja Saaremaale neli, Raplamaale kaks ning Lääne-Virumaale üks. Ühel positiivse testitulemuse saanul rahvastikuregistris elukoht puudus. Harilikult on sellisel juhul tegu välismaalasega.

Viimase 14 päeva haigestumus 100 000 inimese kohta on 44,77.

Terviseamet tuletab meelde, et kuna lähikontaktiks loetakse olukorda, kus inimesed viibivad teineteisest alla kahe meetri kaugusel ja üle 15 minuti, on haigena koosviibimisele minek kindel viis sõpru nakatada – sageli veedetakse tunde tihedalt koos kinnises ruumis ja räägitakse valjul häälel. Viimane aitab viirusosakestel aga veel paremini levida.

Terviseamet soovitab üritustel osalejatel oma telefoni paigaldada koroonaäpi Hoia, mis aitab lähikontakti tõhusamalt tuvastada.

Terviseamet märgib tänases pressiteates, et olukord nakkuse levikul muutub iga päevaga tõsisemaks ja on oluline, et inimesed kasutaksid kõiki viise, pidurdamaks viiruse edasist levikut.

“COVID-19 haigus on jõudmas elutähtsate teenuste ja riskirühmadeni nagu haiglad ja hooldekodud. Arvestades viiruse leviku kasvu maailmas ja Euroopas, tuleb välisreisid ära jätta ning veeta koolivaheaeg Eestis. Igaühe käitumisest sõltub, kas saame vältida suuremaid piiranguid ja jätkata tavapärast elu,” märkis terviseamet pressile läkitatud sõnumis.

Rahvarohketes siseruumides ja ühistranspordis tasub kanda maski – siseruum on rahvarohke, kui inimeste vahel pole võimalik hoida kahemeetrist vahemaad. Suu ja nina katmine takistab pisikute levimist. Kandke kaitsemaski juhiste järgi. Meditsiinilist maski tuleb kanda, värviline pool väljas. Mask ei asenda teisi nakatumist vähendavaid abinõusid, nagu näiteks kätepesu või aevastamisel-köhimisel suu ja nina katmine kas ühekordse salvräti või varrukaga. Eriti oluline on end kaitsta haige lähikontaktsena.

“Kui on nakatumise kahtlus, tuleb püsida kodus ja helistada oma perearstile, kes saab suunata testima. On väga oluline, et nakatunud ja nende lähikontaktsed jääksid kiiresti isolatsiooni, et viirust mitte levitada,” toonitab terviseamet käitumisjuhiseid viiruse leviku tõkestamiseks. “Ainult nii saame hoida viiruse leviku kontrolli all ning kaitsta riskirühmade inimeste elu ja tervist.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles