Pärnumaal diagnoositi koroonaviirus ühel isikul, haiglaravil on samuti üks inimene

Meelis Kalme
, reporter
Copy
Koroonaviiruse testimine.
Koroonaviiruse testimine. Foto: Dmitri Kotjuh

Viimase ööpäeva jooksul analüüsiti Eestis 2686 haigust COVID-19 põhjustava SARS-CoV-2 viiruse esmast testi, millest 81 tulemus osutus positiivseks, neist üks Pärnumaalt. Üks maakonna elanik on ka haiglaravil.

Rahvastikuregistri andmetel laekus enim positiivseid testitulemusi Harjumaale, kus koroonaviirusesse nakatumine tuvastati 37 inimesel.

Ida-Virumaale lisandus 27, Võrumaale seitse ning Viljandi- ja Põlvamaale kaks kooronaviiruse juhtu, Tartu- ja Pärnumaale mõlemasse üks nakatunu. Neljal positiivse analüüsivastuse saanul puudus rahvastikuregistris märgitud elukoht. Üldjuhul on sel juhul tegemist välismaalasega.

Pärnumaa ainus uus juhtum on seotud nakatumisega töökohal: ta sai nakkuse Tartus koolitusel. Inimene suunati koju isolatsiooni juba enne positiivse analüüsivastuse selgumist, sest selsamal koolitusel osales teadaolevalt üks viirusekandja. Sel põhjusel ei käinud täna positiivse vastuse saanud inimene nakkusohtlikul perioodil tööl. “Ainukene kontakt oli tal perest,” ütles terviseameti Lääne osakonna juhataja Kadri Juhkam.

Pärnumaal on jälgimise all viis positiivse analüüsivastuse saanut, samuti 17 nende lähikontaktset.

Pärnu haiglas on maakonnast ravil üks koroonadiagnoosiga inimene. 1966. aastal sündinud patsiendi seisund pole Juhkami andmeil kriitiline. “Minu teada ei ole ta isegi juhitaval hingamisel, ei saa hapnikuravi. Lihtsalt on arstide jälgimise all haiglas, kuna palavik oli juba nii mitmendat päeva, et otsustasime: on aeg,” seletas Juhkam.

Kogu Lääne regionaalosakond jälgib praegu ligemale 250 inimest, kellest 26 on haigestunud. Viimase 14 päeva haigestumus 100 000 inimese kohta on Eestis 50,64.

Praeguseks on haiglates lõpetatud 467 COVID-19 haigusjuhtumit 454 inimesega.1. oktoobri seisuga on tervenenud 2 643 inimest. Neist 2028 (76,7 protsendi) haiguslugu on lõpetatud, 615 isiku puhul (23,3 protsendil) on positiivsest testist möödas üle 28 päeva ja inimene ei ole haiglaravil ehk ootab tervenemise kinnitamist.

Terviseamet paneb südamele: Olukord muutub tõsisemaks

On oluline, et me kasutaksime kõiki võimalusi, mis aitavad pidurdada viiruse levikut. COVID-19 haigus hakkab jõudma elutähtsate teenuste ja riskirühmadeni (haiglatesse ja hooldekodudesse). Arvestades viiruse leviku kasvu maailmas ja Euroopas, tuleb välisreisid jätta ära ja veeta koolivaheaeg Eestis. Igaühe käitumisest sõltub, kas saame vältida suuremaid piiranguid ja jätkata tavapärast elu.

Kuna lähikontaktiks loetakse olukorda, kus inimesed viibivad teineteisele lähemal kui kaks meetrit ja kauem kui 15 minutit, siis haigena koosviibimisele minek on kindel viis oma sõpru nakatada – sageli ollakse tunde lähestikku kinnises ruumis ja räägitakse valjul häälel. Just see aga aitab viirusosakestel veel paremini levida.

Kindlasti võiksid üritustel osalejad telefoni laadida koroonaäpi Hoia, mis aitab võimalikku lähikontakti tõhusamalt tuvastada.

Andmed: terviseamet

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles