Riigi sünnipäev päästab Tartu lumekuhjadest

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile lõunal lükkas Tänavapuhastuse ASi masin lund hunnikusse Londoni hotelli ees Rüütli tänaval ning täna hommikuks peaks kuhi olema sealt juba kadunud.
Eile lõunal lükkas Tänavapuhastuse ASi masin lund hunnikusse Londoni hotelli ees Rüütli tänaval ning täna hommikuks peaks kuhi olema sealt juba kadunud. Foto: Margus Ansu

Kesklinna tänavate äärde ja Raekoja platsile kuhjatud lumehunnikuid, nagu viimastel talvedel, tänavu ei teki, sest veebruari lõpus Tartus peetav Eesti Vabariigi aastapäeva paraad ja teised üritused seavad lumekoristusele karmimad tingimused.

Linnapuhastuse peaspetsialisti Madis Tammeoru sõnul kuuluvad Rüütli, Jaani, Kloostri ja Ülikooli tänav juba hoolduslepingutega sellesse piirkonda, kust tuleb lumi 24 tunni jooksul ära vedada. Raeplatsilt tellitakse lume äravedu vajaduse järgi.

«Sel talvel on aga lume vedamine intensiivsem, sest me valmistume juba praegu 24. veebruariks,» selgitas Tammeorg ning kinnitas, et kui lumevedu linnale väga kalliks läheb, võib loota ka riigi toetusele. «See sõltub kogusest. Praegu teeme omal jõul, sest meil on selleks eelarves raha planeeritud, aga kui väga hulluks läheb, siis küll.»

Esimene katsumus

Kuna hiiglaslikel lumehunnikutel tekkida ei lasta, ei tohiks kevadel enam olla raeplatsil ka jäätunud kuhjasid. «Eelmisel ja üle-eelmisel aastal olid lumekogused erakorralised ja eks ta üks säästulahendus oli, aga seekord me seda ei plaani. Nüüd paneme rõhku veole, enamasti toimub äravedu öösiti,» lausus Tammeorg.

Ööl vastu kolmapäeva maha sadanud selle talve esimese suurema lumekogusega said hooldusfirmad Tammeoru hinnangul hästi hakkama: «Eks esimese korra probleeme ikka oli, sest esimese valli tegemine ongi kõige komplitseeritum. Kui mõned sahamehed natuke hooletumalt lasevad, siis läheb kõnnitee lund täis.» Kõnniteele lükatud lume peavad hooldusfirmad ise ära koristama.

Linna heakorratelefonile oli eile keskpäevaks tulnud kaheksa lumekoristusega seotud kõnet, kuid infospetsialist Ave Araku kinnitusel kordus suurem osa neist. «Näiteks Jaama tänaval oli sahk lükanud lahtiaetud kõnnitee uuesti kinni ja sealt helistati neli korda,» lausus Arrak.

Varahommikul oli puhtaks lükkamata ka Kassitoome kõnnitee, kust lookles vaid labidalaiune rada. Toomemäge hooldava Lõunalaaned OÜ juhataja Valdek Tageli sõnul oli firma traktoril purunenud sidur. «Masin andis lihtsalt otsad ja tunnistan ausalt, et jäime jänni,» lausus ta ning kinnitas, et kella kümneks oli tee puhas.

Tänavapuhastuse ASi Tartu piirkonna juhataja Toomas Joost ütles, et nende tehnika pidas vastu ja tõrkeid polnud. «Põhiteid on juba paar korda lükatud. Alguses sai soola pandud, aga kuna lund tuli rohkem, siis pidime sahaautod ka ette panema. Praegu on kogu tehnika väljas,» lausus Joost eile lõunal.

Tänavapuhastuse ASil on Tartus kõnniteede puhastamiseks kuus uut traktorit, ülekäikude ja bussipeatuste puhtaks lükkamiseks kolm džiipi, peatänavate hoolduseks kolm suurt puisturit ning sama palju sahkamismasinaid. Kesklinnas kasutab firma aga uut Unimogi, mis on lühem ja pääseb seetõttu paremini lükkama.

Uueks tuisuks valmis

Veolia keskkonnateenuste lõunapiirkonna juht Kalle Voogla oli esimest raskemat katsumust kommenteerides rahulik. «Sadu kestis pikalt, aga vaikselt ja lund ei tulnud palju. Siiani oleme hakkama saanud ja pole põhjust kurta,» lausus ta.

Mõlema hooldusfirma esindajad kinnitasid, et on valmis ka tänaseks ennustatud suuremaks tuisuks. «Kui tehnika laiali läheb, võib probleeme tekkida, aga masinad on suhteliselt uued. Ja kui vaja, siis meil on ka reservi võtta,» lausus Joost. «Oleme juba ka oma koostööpartnereid hoiatanud,» lisas Voogla.

Kui lund täna-homme väga palju sajab, võib Tammeoru sõnul kerkida üles ka mõne tänava ühesuunaliseks muutmine, aga ilmselt seda pole veel vaja.  «Sellel nädalal see ilmselt veel päevakorrale ei tule, aga sellised skeemid on liiklusteenistusel olemas ning vajaduse korral saab neid rakendada,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles