GALERII ⟩ Tuntud animaator avas linnagaleriis näituse

Johanna Roos
, Ajakirjanik
Copy

Saarlasest nukufilmitegija Margus Bamberg avas Pärnu linnagalerii kunstnike majas näituse graafikatehnikas, mida ise nimetab kribamiseks. Välja on pandud nii joonistusi kui aurupungi (ulme alamžanr, mida iseloomustavad aurumasinad, J. R.) stiilis valgusinstallatsioone.

Bambergi nime leiab paljude Tallinnfilmi nukufilmide tiitritest, näiteks “Une-Mati”, “Välek Vibulane”, “Kunksmoor ja kapten Trumm”, “Vahva rätsep”, “Meemeistrite linn”, “Kevadine kärbes”. Küll hakkas kunstnik ajapikku aina enam graafikat harrastama ja animaatoritöö jäi tagaplaanile.

“Naudin protsessi, sest pilti alustades enamasti ei tea, millega asi lõpeb. Kondikava on enam-vähem teada, aga mis sellest lõpuks saab, hakkab alles joonistades tasapisi välja kujunema,” rääkis Bamberg mullu talvel intervjuus Sakalale. “Esialgu kribasin ainult oma lõbuks, kuid peagi tekkis tahtmine teada saada, mida teised mu piltidest arvavad.”

Kunstnikule meeldib samamoodi raamatu ”Karlsson katuselt” peategelasega provotseerida kaaskodanikke nalja ja pauguga. Nii on fantaasiaküllust armastav vildikakunstnik on töödesse peitnud törtsu situatsioonikoomikat ja sarkasmigi – Bamberg austab väga Inglise ehk kuiva, peent ja satiirirohket huumorit. Sellist tüüpi nali on talle justkui lakmus, millega vaatajate naljasoont testida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles