Pildid ⟩ Passi kujundus ammutas ainest Eesti loodusest

Pärnu Postimees
Copy

Tulevast aastast hakkab politsei- ja piirivalveamet (PPA) väljastama uudse kujundusega passe. Reisidokumenti kantavad andmed jäävad samaks, uuenevad passide kujundus ja turvaelemendid. 

Siseminister Mart Helme selgitust mööda seob passide uus kujundus omavahel kokku eestlastele võrdselt tähtsa Eesti ajaloo, tänapäeva ja tuleviku.

“Passi kaanel on Eesti riikluse põhialusetest lähtuvalt riigivapp kolme lõviga ja passi lehtede kujundus on tänapäevane ja tulevikku vaatav. Tulevane dokument on ühelt poolt oluline sümbol oma kodanikele ja teiselt poolt jutustab meie riigi lugu maailmas,” rääkis siseminister. Muudetud kujunduses on need kaks eesmärki tema arvates tasakaalustatult ühendatud.

Eesti on maailmas tuntud uuendusmeelsuse ja unikaalsete lahenduste poolest, näiteks e-residentsus, start-up- ja diginomaadi viisa. “Seda kuvandit toetab uute reisidokumentide tänapäevane ja Eesti inimestele omane kujundus, kus on kasutatud Eesti looduse elemente, mis on nutikalt ühildatud riigi sümboolika ja turvaelementidega,” lisas Helme.

Jätkuvalt on tähtis passide turvalisus. Uuenduslikult on turvaelemendid põimitud isikutunnistuse kujundusse.

Osa turvaelementidest on silmaga nähtavad, osa sõrmedega kombatavad ja osa kontrollitavad üksnes erivalguses või luubiga.

Eliisa Sau

“Osa turvaelementidest on silmaga nähtavad, osa sõrmedega kombatavad ja osa kontrollitavad üksnes erivalguses või luubiga,“ selgitas PPA identiteedi ja staatuse büroo peaekspert Eliisa Sau.

Samuti on muutunud materjal, millele passi kasutaja andmed kantakse. “Vahetasime turvapaberist isikuandmete lehe polükarbonaadi vastu, mis on kasutusel ID-kaartidelgi. See võimaldas kasutusele võtta lisaturvaelemente,” täpsustas Sau.

Uued passid valmivad koostöös Briti ettevõttega Hid Cid Limited ja protsessi on olnud kaasatud siseministeerium, riigikantselei, ettevõtluse arendamise sihtasutus ja siseministeeriumi infotehnoloogia- ja arenduskeskus. Protsessi juhib dokumentide väljaandjana PPA. 

Passileping on sõlmitud kaheksaks aastaks, mille jooksul PPA tellib lepingupartnerilt üle 800 000 dokumendi.

Lepingu kogumaksumus on 11,5 miljonit eurot, mis jääb varasemate lepingutega samasse hinnaklassi, hõlmates kogu tootmiskulu, sealhulgas uuendusliku kujunduse väljatöötamist.  

Eesti riigile ja inimesele jääb passi hind samaks.

Passis kasutatav uudne materjal lubab dokumendile lisada turvaelemente.
Passis kasutatav uudne materjal lubab dokumendile lisada turvaelemente. Foto: Politsei- ja piirivalveamet
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles