Linnuvaatlejad täheldavad rähnide rohkust

, «1Leht»
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suur-kirjurähn
Suur-kirjurähn Foto: Elmo Riig / Sakala

Linnuvaatlejad täheldasid möödunud aasta lõpul tugevat suur-kirjurähni rännet, mis läbis ka Viljandimaa ning on praegu takerdunud Lääne-Eestis.


«Tavaliselt on suur ränne augustis, aga sedapuhku tuli rähnimass Soomest ja Venemaalt hilja ja jäi siia paigale,» rääkis linnuvaatleja Agu Leivits. Tema on oma 30-kilomeetrisel vaatlusringil täheldanud Kilingi-Nõmme kandis 4-5 korda rohkem rähne kui tavaliselt.

«Tänavu on ka käbisaak hea. Peale rähnide on metsades palju oravaid ja käbilinde,» lausus Leivits. «Nüüd on rähnidel olnud väike liikumine, nad lähevad kuusesegustest männikutest rikkalikuma käbisaagiga kuusemetsadesse.»

Linnuvaatleja on vähem märganud vaid väike-kirjurähni. Kabli linnuvaatlusjaamas on tavapärasest enam nähtud tamme-kirjurähni, valgeselg-kirjurähni, musträhni ja kolmvarvasrähni.

Lindude rohkuses pole midagi ebatavalist. Kahe aasta eest üllatasid arvukusega händkakud ning läinud sügisel rändas üle Eesti ligikaudu miljon hane ja laglet, kellest paljud jäid enam kui kuuks siia ennast nuumama, ning umbes sada tuhat sookurge. Muret tunnevad linnuteadlased tänavuse aasta linnu kodukaku vähesuse üle.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles