Mullune aasta klassiõpetaja pürib ettevõtliku õpetaja tiitlile

Meelis Kalme
, reporter
Copy
Vändra gümnaasiumi õpetaja Silja Enok pälvis mullu aasta klassiõpetaja aunimetuse.
Vändra gümnaasiumi õpetaja Silja Enok pälvis mullu aasta klassiõpetaja aunimetuse. Foto: Mailiis Ollino

Haridus- ja teadusministeeriumi ettevõtlusõppe programmi “Edu ja tegu” tänavuse tunnustuskonkursi nominendid on selgunud, kokku esitati 22 kandidaati. Aasta ettevõtlikemaks õpetajaks on nomineeritud ka üks Pärnumaa õpetaja.

Tunnustusi jagatakse viies kategoorias: aasta ettevõtlik õpetaja ja õppur, ettevõtlusõppe mentor ja ettevõtlusõppe edendaja ning “Edu ja tegu” programmi aasta tegija.

Ettevõtlike õpetajate nominentide nimekirjast leiab juba 20 aastat Vändra gümnaasiumi klassi- ja ettevõtlusõpetajana töötanud Silja Enoki nime.

Enoki puhul peab paika ütlus “kes palju teeb, see palju jõuab”: ta toetab ettevõtlikkust ja rahatarkust 1.–6. klassis, korraldab koolis üritusi, koolitab kolleege ja koostab õppematerjali. Ta jõuab innustada ettevõtlikke ja hakkajaid, kuid tal jätkub energiat toetada ka vähem võimekate arengut ja motiveerida neid rohkem saavutama.

Vändras toimub koolitöö nii tundides kui ka õppekäikudel, mille korraldamisse kaasab Enok lapsevanemaid, vilistlasi ja ettevõtjaid. Palju õpitakse tegevuse kaudu ning õpilased saavad külalisesinejaid ise valida.

Eelmisel aastal juhendas Enok mini-minifirmasidki. Tema noored olid tegevusest nii innustunud, et soovisid osa võtta ka Pärnumaa mini-minifirmade virtuaalsest võistlusest. Õpetaja valmistas neid selleks põhjalikult ette ning üks tema tiimidest pälvis preemia parima meeskonnatöö kategoorias. Lapsed meenutavad seda kui eelmise kooliaasta üht põnevamatest sündmustest.

Õpetajate puhul on oluline seegi, et enese koolitamist ära ei unustataks. Enoki puhul märgitaksegi, et ta üha täiendab ennast majandus- ja ettevõtluskoolitustel ning on Eesti majandus- ja ettevõtlusõpetajate seltsi juhatuse aktiivne liige.

Eelmisel aastal valiti Enok maakonna parimate haridustöötajate hulka, kui ta pälvis aasta klassiõpetaja aunimetuse.

Ministeeriumi ettevõtlusõppe programmi juht Kristi Ploom rõõmustas, et üha rohkem kandidaate esitavad õpilased ja lapsevanemadki. “See näitab, et ettevõtlusõpe on väga hästi vastu võetud ning selle eestvedajad ja kaasalööjad nii koolis kui väljaspool on tõelised tulesädemed, mis ei jää märkamata ka teistele,” ütles Ploom.

Laureaadid kuulutatakse välja 4. novembril ettevõtlikkuse, ettevõtlus- ja karjääriõppe konverentsil “Ennast juhtiv ja väärtust loov noor ei ole imeloom”.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles