Galerii ⟩ Noored sumokad tõid meistrivõistlustelt kaheksa medalit

Märt Pilme
, reporter
Copy

Kui enamikule kangastub sõna “sumo” kuuldes silme ette pilt Jaapani suurtest ja tursketest meestest, kelle keha katab vaid napp riideese, siis päris nii see pole. Spordiala harrastatakse Maarjamaalgi ja igas vanuses, nii poiste kui tüdrukute seas.

Läinud nädala viimasel päeval Jõgeval Eesti laste sumomeistrivõistlustel U8, U10 ja U12 vanuseklassile müttas ligi 200 sumohakatist. Pärnumaad esindasid Lihula raskejõustikuklubi Leola mudilased, kes olid väljas koguni 17 atleediga.

Kui esiti mõtles noorsportlaste treener Janar Sõber minna esivõistlustele vaid tugevamate maadlejatega, tulid lõpuks kaasa kõik soovijad.

“Järelkasv on kõige olulisem. Sel korral tasusin meie noorema grupi lastele ammuse suure võla,” selgitas juhendaja. “Mingil hetkel hakkas koitma, et ma ei saa kedagi trennigrupist maha jätta. Kõik on seal tublid ja kui üks noorsportlane mulle trennis näpu ribide vahele lükkas ja ütles, et tema tuleb ka võistlustele ja jutul lõpp, oli selge, et ma ei pääse.”

Sõbra sõnul on sumo lihtne ala: lükka vaid vastane ringist välja või pikali ja oledki võidumees. “Just seepärast sobib see hästi algajatele maadlejatele, kes juba oskavad püsti seista,” seletas treener, kelle ütluse kohaselt keskenduti maadlustrennis paar nädalat enne võistlusi peamiselt sumole. 

Teistsugune ala ajas mudilased treeningutel pöördesse. “Ja usu mind, see laste elevus ei tee treeneri tööd teps mitte lihtsamaks,” muheles Sõber. “Küll aga annab ta midagi sõnulseletamatut treenerile tagasi – sellise sisemise energia. Füüsiliselt oli laste emotsioone pisikeses kummitoas ohjata paras katsumus, aga saime hakkama! Ma ei ütle, et eeskujulikult, aga saime riidu minemata hakkama – see on suur võit!”

Ühes treeneri ja 17 noorsportlasega võtsid mitmepäevase võistlusreisi Jõgevale ette üheksa lapsevanemat. Sõbra sõnutsi oli see läbi aegade suurim ja noorim delegatsioon, kellega nii kaugel käidud. Esiti oli plaan minna mõne auto ja sportlasega, ent appi tõttas Lääneranna vald, kes tellis kogu rühmale suure bussi.

“Saime lastele korraliku seikluse-väljasõidu tehtud,” kinnitas Sõber, kelle jutu järgi aitasid vanemad lapsi kantseldada. Ühtlasi pääsesid isad-emad autojuhi kohustustest. “Saime kõik pingevabamalt tehtud: sellistel hetkedel ja sellise abi korral tunnen ma end väärtustatuna – lihtsad asjad!”

Enamikus võistlusklassides osales üle kümne noore, mõnes isegi pea paarkümmend. Lääneranna spordikooli ja Leola noored naasid mõõduvõtult kaheksa autasuga: neli hõbedat ja niisama palju pronkse.

Eri võistlusklassides pälvisid teise koha Ardon Alesmaa, Kert Kukk, Gregor Hendrik Mölder ja Andreas Rebane, pronksi Mia-Jessica Mölder, Liisbet Sõber, Mai-Kätriin Mölder ja Charli Takk. Kogemuse võrra said rikkamaks Mattias Idvani, Keron Kamarik, Lauri Laev, Ats Laos, Rasmus Luist, Jüri Mihk, Marleen Takk, Kaarel Maiko Tšekenjuk ja Karl-Kristjan Vokk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles