Sportvõimlejad võtsid üle 20 aasta mõõtu

Märt Pilme
, reporter
Copy
Pärnu atleedid Tallinna uues sportvõimlemise hoones.
Pärnu atleedid Tallinna uues sportvõimlemise hoones. Foto: Erakogu

Laupäeval toimus Tallinna uues Erika võimlas 20aastase pausi järel esimene sportvõimlemise võistlus.

Pealinna kogunes 45 tüdrukut ja 14 poissi, kel vanust seitsmest 17 aastani. Pealinlaste kõrval näitasid oskusi Kohtla-Järve ja Pärnu noored. Meie omad olid väljas 19 atleediga kolmest klubist: Tirel, Studio Happy Dancers (SHD) ja MM13.

Mõõtu võeti vabakava harjutuses, mida sportvõimlemise töörühm oli aasta aega kokku pannud. Tireli treeneri Ene Saagpaku sõnutsi paluti selle tarbeks appi isegi Riia spetsialistid.

“Tasapisi ja väikeste sammudega liigutakse järgmiste kavadega edasi. Tegelikult võisteldakse naiste sportvõimlemises neljal alal: vabaharjutuses, rööbaspuudel, hüpetel ja poomil ning meeste seas kuuel: vabaharjutuses, rööbaspuudel, hüpetel, rõngastel, kangil ja toenghooglemises. Nii mitmevõistluses kui individuaalselt,” selgitas juhendaja.

Ehkki Pärnu noored moodustasid osalejatest kolmandiku, oli Saagpaku teatel siit kandi sportlasi vähevõitu. Selle tingis praegune viiruslik olukord. “Küll jagus Pärnu kolme klubi võimlejatel õnne, sest sportvõimlemise võistlusi korraldati üle nii pika aja ja keerulise aja kiuste,” lausus juhendaja.

Treeneri kinnitusel pole Pärnu klubides akrobaatikahuvi langenud, ehkki treeningutingimused on pea olematud. Sportvõimlemist tutvustatakse juba koolitundides. “Paljudes Pärnumaa koolides puuduvad nüüdisaegsed vahendid ja kehalise kasvatuse õpetajad laiutavad käsi, sest uusi ei jõua koolid muretseda,” tõdes Saagpakk. “Tunnis kasutatakse hästi hoitud nõukogudeaegseid “kitsi” ja “hobuseid”, millel küll jalad logisevad ja hüppelauad ei põrka ammu selliselt, nagu peaks, aga eesmärgid saavad siiski täidetud. Õnneks entusiaste koolides veel jagub.”

Saagpakk on tänulik õpetajatele, kes tutvustavad ala ja õpetavad esimesed sammud selgeks. Tänu sellele jõuab ühe enam noori trenni, kus alaga saab juba süvitsi tegelda. “Võimlemine on kõikide alade alustala,” arvas treener.

Pärnakate tulemused pealinnas klasside kaupa

Mini A: 1. Mari-Liis Liitmaa (SHD)

Laste A: 1. Lyneth Hirvela, 2. Anee Afanasjev (mõlemad MM13), 3. Karmen Kartau (Tirel).

Laste B (tüdrukud): 3. Luisa Luusepp (Tirel), 4.–5. Kirti Kuusk (Tirel) ja Martabel Roots (SHD)

Laste B (poisid): 2. Reiko Tepper

Noorte C: 1. Lisandra Kaarma, 2. Adoree Pärn (mõl. Tirel)

Noorte D: 2. Leho Hiienurm (Tirel).

Andmed: Ene Saagpakk
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles