Prokuratuur süüdistab Lihula tulistajat mõrvas ja laskemoona ebaseaduslikus käitlemises

Pärnu Postimees
Copy

Lääne ringkonnaprokuratuur esitas 32aastasele Mikk Tarrastele süüdistuse üldohtlikul viisil toime pandud mõrvas. Samuti süüdistab prokuratuur teda laskemoona ebaseaduslikus käitlemises.

Süüdistuse järgi vedas alkoholijoobes mees 6. juuni õhtul relvaseadust rikkudes oma sõiduautos tulirelvi ja põhjustas Lihula lähistel tanklas liiklusõnnetuse. Seejärel põgenes ta sündmuskohalt ning eesmärgiga varjata toime pandud rikkumisi, tulistas talle järgnenud mootorratturit ja kaht sõiduautot kokku üheksa inimesega. Mootorrattur hukkus, üks autodest sai tabamuse, kuid seal ei saanud keegi viga.

"Mootorratturit ja mootorratta järel sõitnud autosid tulistas ta soovist varjata toime pandud väärtegusid ja jõuda takistamatult tagasi kodutallu," ütles prokurör Gardi Anderson. Eemalduvate autode suunas lastud kuulid lendasid üle riigimaantee ja üks kuulidest tabas Lihula päästekomando seina.

Seejärel hakkas süüdistatav liikuma mööda Tuudi–Raudtee teed jalgsi kodutalu poole ja tulistas korduvalt teel vastu tulnud Žigulid. Auto rooli keeranud mees sai viga, kaks tagaistmel olnud last eluohtlikke vigastusi. Juhi kõrval istunud naine hukkus. Süüdistatav jätkas tulistamist ka sündmuskohale saabunud kiirabi, peatunud Žiguli ja selle juurde saabunud lähedaste ja politseinike suunas.

Seejärel liikus Tarraste jalgsi ligi neli kilomeetrit mööda Tuudi–Raudtee teed kuni Tuudi raudteejaama hooneni. Seal avas ta tule hoone lähedale saabunud politseinike pihta ja riivas ühe politseiniku kiivrit.

"Selles kriminaalasjas oli väga keeruline määratleda kannatanute ringi. Inimlikult võttes ei ole ju kannatanud üksnes need, keda kuulid füüsiliselt tabasid. Need oleks võinud tabada ükskõik keda, kes sealkandis liikus. Ellujäämine olnuks siis vaid juhuse küsimus. Just seda ongi süüdistuses mõeldud mõistega "üldohtlik viis"," selgitas prokurör.

Prokuratuuri hinnangul oli kahe inimese tapmine, nelja inimese vigastamine ja määramatu hulga inimeste ohustamine tahtlik. "Nii relva- kui meditsiiniväljaõppe tõttu teadis ta hästi, milliseid tagajärgi inimeste tulistamine kaasa võib tuua," täpsustas Anderson. "Tema käitumine viitab igas aspektis sellele, et inimeste tapmine, haavamine ja ohustamine oli tahtlik."

Süüdistataval tuvastati pärast kinnipidamist alkoholi ja rahustite tarvitamisest tingitud joove, kuid prokuratuuri hinnangul ei takistanud joove mõistmast tegude tagajärgi.

Ette heidetud teod pandi toime relvadest, mis seaduslikult kuulusid mehele. Kriminaalmenetluse käigus leiti aga nii tema suvekodust kui elukohast Tallinnas ebaseaduslikku laskemoona, seetõttu on süüdistuses ette heidetud laskemoona ebaseaduslikku käitlemistki.

Tulirelva või laskemoona ebaseadusliku käitlemise eest karistatakse rahalise karistuse või kuni kolmeaastase vangistusega. Süüdimõistmisel mõrva eest karistatakse kaheksa- kuni kahekümneaastase või eluaegse vangistusega.

Süüdistus on kohtusse saadetud üldmenetluses. Kohtupidamise algusaeg ei ole veel paika pandud.

Tarraste saabus 6. juuni õhtul oma Subaruga Lääneranna vallas Lihula lähistel üle ohutussaarte Olerexi tanklasse, rammides seal teisi autosid ja tankla seina, ja sõitis minema. Teda asus jälitama parasjagu bensiinijaamas olnud 40aastane mootorrattur, Toompea malevkonna kaitseliitlane Virgot Rägastik.

Tarraste juhitud auto sõitis kraavi ja mootorrattur peatus temast kümmekonna meetri kaugusel. Tarraste lasi ta maha.

Ligemale pool tundi hiljem avas jalgsi edasi liikudes umbes 800 meetri kaugusele jõudnud mõrtsukas tule juhuslikult möödunud Žiguli pihta. Sõelapõhjaks lastud autos sai surmavaid vigastusi 61aastane kohalik naine. Tema mees ja kaks lapselast, kolme- ja viieaastane poiss, said viga ja toimetati haiglasse.

Inimeste pihta tule avanud Tarraste oli varem Kaitseliidu liige, töötas aastaid meditsiiniõena ja Tallinna tervishoiu kõrgkooli õenduse õppetoolis õpetajana. Mees on kriminaalkorras süüdi mõistetud relvast korterite akendesse tulistamise eest.

Tarraste käe läbi elu kaotanud Rägastik pälvis 16. novembril postuumselt kodanikujulguse aumärgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles