Olümpiat sihtiv sportlane kolib itaallastega treenimise asemel kolmeks nädalaks alpituppa

Märt Pilme
, reporter
Copy
Joosep Karlson.
Joosep Karlson. Foto: aerutaja.ee

Eesti esikanuutaja Joosep Karlson nentis, et on pidanud viimastel kuudel mitmest tähtsast sündmustest suu puhtaks pühkima.

“Planeeri, kuidas tahad, aga lõpuks teed ikka asju plaaniväliselt. Just nii võtaksin kokku oktoobri- ja novembritreeningud ja ilmselt kehtib see ka detsembri kohta. 2020. aastast on see uus normaalsus, muutust lähitulevikus pole, seega pole muud, kui olukord omaks võtta,” kirjutas pärnakast kanuuaerutaja oma blogis.

Viiruse levik on keeranud aerutamiseski võistluskalendri pea peale. Nõnda jäi Karlsoni hooaja ainsaks suurvõistluseks MK-etapp Ungaris septembri lõpus. Pärast seda võttis pärnakas akude laadimiseks kaheks nädalaks aja maha ja keskendus õpingutele Tartu ülikoolis.

Pärast pausi treenis aerutaja kolm nädalat üksi Emajõel ja tegi jõutesti, mis näitas, et ta saab uuele hooajale vastu minna karjääri parimate näitajate pealt.

“Novembriks olin itaallastega kokku leppinud, et liitun nende treeningulaagriga Castel Gandolfos, kuid COVID-19 tegi omad korrektiivid, mistõttu tuli leppida kojujäämisega,” nentis varemgi Itaalia parematega harjutanud Karlson. “Kahjuks polnud lootust ka detsembris itaallaste manu minna, aga see tõi ühe põneva võimaluse detsembriks: keskmäestikulaager Tartus.”

Nimelt on TÜ akadeemilisel spordiklubil kaks alpituba, kus matkitakse mäestikuolusid ja tehniliste vahendite abil piiratakse ruumides õhu hapnikusisaldust. Alpituba tõhustab hapnikku transportivate punaste vereliblede tootmist. Need verelibled aitavad organismil toota energiat ja teha tööd. Sama efekti annab hõredas mäestikuõhus olek.

“Eesmärk on testida keskmäestikus elamise mõju minu sooritusvõimele. Seega on mu eesmärk 21 järjestikusel päeval minimaalselt 12,5 tundi veeta alpitoas ja treenida üsna tavapärastes tingimustes,” selgitas Karlson, kelle sõnutsi aitab protsessi jälgida TÜ treeningteaduste teadur Priit Purge, kelle välja töötatud protokolli alusel hinnatakse keskmäestikus elamise mõju sportlasele.

Karlsoni tõe hetk tuleb mais, kui Euroopa kvalifikatsioonivõistlustel jagatakse viimaseid Tokyo olümpia pileteid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles