Spordiaasta parimate valikust leiab hulga pärnumaalasi

Märt Pilme
, reporter
Copy
Egon Üpraus (vasakul) pürib aasta treeneriks ja tema tütar Jasmiin (vasakult teine) aasta sportlaseks.
Egon Üpraus (vasakul) pürib aasta treeneriks ja tema tütar Jasmiin (vasakult teine) aasta sportlaseks. Foto: Erakogu

Eesti Olümpiakomitee (EOK) avas “Aasta sportlane 2020” rahvahääletuse.

EOK peasekretär Siim Sukles nentis, et ebatavaline aasta nõuab tavapärasest erinevaid lahendusi. “On olnud tiitlivõistlustevaene aasta ning selleks, et tagada “Aasta sportlane 2020” aunimetusele ja Kristjanile väärikas konkurents, otsustasime tavapärase kolme kategooria – aasta nais-, meessportlase ja võistkonna – asemel pärjata selle ühe ja ainsa – aasta sportlase, kes võib olla nii individuaalsportlane kui ka tiim,” põhjendas Sukles. “See on ühekordne muudatus. Loodetavasti võimaldab 2021. aasta piisavalt võistlusi, et valida taas aasta sportlasi mitmes kategoorias. Aasta treeneri valimine jätkub tavapäraselt.”

Siinsetest atleetidest pürib aasta sportlase autasule jetisõitja Jasmiin Üpraus, kes saavutas Ski Ladies GP1 klassis MMil hõbeda ja EMil pronksi. Pärnakas lõpetas hooaja maailma edetabelis esikohal.

Eesti meeste neljapaat finaalis, taamal Leedu ja Itaalia.
Eesti meeste neljapaat finaalis, taamal Leedu ja Itaalia. Foto: Rein Kilk

Valikust leiab ka sõudmise paarisaerulise neljapaadi, mis koosseisus Tõnu Endrekson (Pärnu SK), Allar Raja (Pärnu SK Kalev), Kaspar Taimsoo (Viljandi SK) ja Jüri-Mikk Udam (Tallinna SK) tuli EMil neljandaks.

Aasta treeneri nimistust leiab Avo Keele, kes tüüris Läti võrkpallikoondise 2021. aasta EM-finaalturniirile, ja Egon Üprausi, kes on tütar Jasmiini treener.

Avo Keel Läti koondise särgis.
Avo Keel Läti koondise särgis. Foto: Cev

Rahvahääletuse leiate SIIT. Oma valiku saab teha 20. detsembrini. Laureaadid kuulutatakse välja 3. jaanuaril telesaates “Spordiaasta tähed 2020”.

Aasta sportlane ja treener selgub rahvahääletuse, spordiajakirjanike ja -alaliitude hääletustulemuste liitmisel. Kui lõplikud punktid on võrdsed, pälvib tiitli spordiajakirjanike hääletusvoorus parema koha saavutanu. Samuti nimetatakse aasta noorsportlane, kes selgitatakse välja spordiajakirjanike ja -organisatsioonide hääletustulemuste põhjal.  

Mullu valiti aasta meessportlaseks Magnus Kirt ja naissportlaseks Kelly Sildaru. Parima võistkonna aunimetuse teenis ralliekipaaž Ott Tänak - Martin Järveoja ning aasta treeneriks valiti Kirdi juhendajad Indrek Tustit ja Marek Vister.

Eestis on aasta sportlasi valitud juba pea 90 aastat. Esimest korda tehti seda 1931. aastal, kui Eesti Spordilehe avanumbris küsiti lehelugejailt eelistusi 1930. aasta kohta. Toona nimetati aasta parimaks sportlaseks kergejõustiklane Elmar Rähn.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles