Pildid ⟩ Masinatehase kvartali arhitektuurivõistlusel võidutsesid minecraftilikud majad

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy

Pärnusse endise masinatehase kinnistule kavandatava Seileri kvartali elurajooni arhitektuurivõistluse võitis 3+1 Arhitektide töö “Lego”, mis näeb eskiisidel välja kui arvutimängu “Minecraft” maastik.

Võidutöö autorid on arhitektid Gert Guriev, Karin Harkmaa, Markus Kaasik, Kerstin Kivila, Jana Krivorukova ja Siim Tiisvelt.

Žürii hinnangul võidutöö eristub selgelt ja arvestab kõige paremini elurajooni asukoha ja ilmakaartega, nagu elurajooni arendaja AS Nordecon pressiteates teada andis.

Kaasik märkis, et Seileri kvartali elurajooni arhitektuurilahendust luues keskenduti asukohale vana masinatehase territooriumil Pärnu jõe kaldal. “Nii meenutab meie pakutud lahendus ka veidi tööstusarhitektuuri,” lausus ta.

Žüriisse kuulunud arhitekt Anu Tammemägi ütles, et “Lego” terrassidepoolsed küljed on atraktiivsed ja loovad mõnusa, kerge ja vaheldusrikka “tõstetud aedade” visuaali ning annavad korterielanikele lisaruumi. “Positiivne on, et parkimine on suudetud valdavalt paigutada hoonete alla, luues hoonetevahelisele alale sümpaatse haljastatud siseõue. Eriti sümpaatne on hoonete Rääma tänava poolne fassaad,” kommenteeris ta.

Pärnu linnaarhitekt Henri Eessalu arvas, et võistluse võib lugeda kordaläinuks, sest konkurents oli tihe ja žürii pidi valiku tegema eriilmeliste tööde seast.

Elurajoon on saanud nime ajaloolise Pärnu masinatehase võtmeisiku Martin Seileri järgi.

“Võib oletada, et aktiivse osavõtu tingis ala märgiline asukoht linnaruumis ja suhteliselt ranged piirangud, mis pakkusid arhitektidele põnevust,” ütles Eessalu. “Esikolmiku tööd olid heal tasemel. Hoonete arhitektuur oli omanäoline ning väliruumi lahenduste puhul oli eelkõige silmas peetud jalakäijat.”

Nordeconi kinnisvaraarenduse osakonna juhi Katrina Šokmani hinnangul eristus võidutöö teise ja kolmanda koha tööst läbimõeldud konstruktsiooniskeemi, jõe äärde sobiva arhitektuurilahenduse ja ehitusliku lihtsusega, mis võimaldab justkui standardseid hooneid eri põhiplaani alusel kombineerida.

Teise preemia vääriliseks hinnati arhitektuuribüroo R-Konsult töö “Virg”, mille autorid on Agur-Andri Tarmo, Anna Temmo, Henri-Richard Talgre ja Irina Raud.

Kolmanda koha teenis võistlustöö “Nouvelle vague”, mille autorid on Ra Luhse, Tanel Tuhal, Kristine Kurro ja Angela Talumets arhitektuuribüroost Luhse & Tuhal.

Võistluse eesmärk oli leida Rääma 7 kinnistule planeeritavale korterelamute rajoonile nüüdisaegne arhitektuurne eskiislahendus, mis arvestab ümbritseva keskkonna ja linna detailplaneeringus seatud nõuetega. Esitati 15 tööd, mis kõik vastasid konkursi tingimustele.

Parimatele on Nordecon välja pannud 15 000eurose auhinnafondi: võitjale 7000, järgnevatele 5000 ja 3000 eurot preemiat.

Arhitektuurivõistluse tingimused kooskõlastati Eesti arhitektide liiduga ning žüriisse kuulus Nordeconi esindajate, Eessalu ja Tammemäe kõrval Emil Urbel arhitektide liidust.

Elurajoon on saanud nime ajaloolise Pärnu masinatehase võtmeisiku Martin Seileri järgi. Järgmise sammuna on Nordeconil plaanis võidutööd täpsustada ja lõplik projektilahendus välja töötada. Millal elurajooni ehitus algab, sõltub üldisest majanduskeskkonnast ja kinnisvaraturu olukorrast.

Konkursi parimad

  1. “Lego” – 3+1 Arhitektid
  2. “Virg” – R-Konsult
  3. “Nouvelle vague” – Luhse & Tuhal
Andmed: Nordecon
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles