Targa bussisõitja koolitus tõi tunnustuse

Meelis Kalme
, reporter
Copy
PÜTK töötas koos maanteeameti ja bussijuhtidega esmalt välja targa bussisõitja koolituse ja koostas õpilastele juhendi, mis on võetud kasutusele kogu Eestis.
PÜTK töötas koos maanteeameti ja bussijuhtidega esmalt välja targa bussisõitja koolituse ja koostas õpilastele juhendi, mis on võetud kasutusele kogu Eestis. Foto: Urmas Luik

Pärnumaa ühistranspordikeskus (PÜTK) pälvis maanteeameti välja antava, Lääne regiooni liiklusohutuse koostööpartneri auhinna. Tunnustus tuli aasta alguses korraldatud targa bussisõitja koolituse väljamõtlemise ja korraldamise eest.

Maanteeamet tunnustab igal aastal liiklusohutuse auhinnaga parimaid koostööpartnereid, väärtustamaks isikuid ja organisatsioone, kes isikliku eeskuju, tööalase või ühiskondliku tegevusega on silma paistnud kas liiklushariduse korraldamise või liiklusohutuse arendamisega. 

“Maanteeamet on väga tänulik, et Eestis on nii palju inimesi, kes vabatahtlikult panustavad liikluskultuuri ja -ohutuse edendamisse. Ohutum ja stressivabam liiklus saab alguse iga inimese liikluskäitumisest: meie omavahelisest suhtlemisest, üksteise märkamisest ja arvestamisest,” ütles ameti liiklusdirektor Meelis Telliskivi pressiteate vahendusel.

Sel aastal anti seitsmes kategoorias 28 auhinda ja kolm eriauhinda. Pärnu maakonnast pälvis PÜTK Lääne regiooni liiklusohutuse koostööpartneri auhinna. Nimelt korraldas keskus  aasta alguses Audru kooli 1.–4. klassidele ja Koonga põhikooli-lasteaia kõikidele lastele targa bussisõitja koolituse aeglaselt sõitvates linnabussides.

Koolitusel tuletati noortele meelde viisakus- ja ohutusreegleid ning prooviti ennetada olukordi, kus bussijuht ei saa sõitjate mõtlematu või ohtliku käitumise tõttu keskenduda sõiduki juhtimisele.

Harjutati nii ohutut bussi sisenemist kui väljumist, aga tutvuti ka põhjalikumalt bussi sisemuse ja selles peituvate ohtudega ning arutleti ohutuse üle. Koolituse läbinud said targa bussisõitja tunnistuse.

“Koolitus oli jäämäe veepealne osa,” rääkis PÜTKi juht Andrus Kärpuk. Ta selgitas, et kahasse maanteeameti ja bussijuhtidega töötati esmalt välja koolituskava ja koostati õpilastele mõeldud juhend, mis on võetud kasutusele kogu Eestis. “Koormust oli natuke rohkem kui vaid mõni päev koolitust teha,” nentis Kärpuk.

Maanteeamet on liiklusohutuse auhinda välja andnud 2009. aastast ja tunnustuse saajad valis välja ameti komisjon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles