Tartu õpetajad liituvad streigiga

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu linna koolide õpetajate palkade näited.
Tartu linna koolide õpetajate palkade näited. Foto: Graafika: Kaido Linde

Kui riiklik lepitaja ei suuda leida haridustöötajate palgatõusu küsimuses osapoolte vahel kompromissi ning õpetajad hakkavad veebruaris streikima, siis liituvad üleriigilise tööseisakuga ka Tartu pedagoogid.

Tartu haridustöötajate liidu juhatuse esimehe Kalle Kalda sõnul kohtuti linna esindajatega eelmisel reedel ning jõuti ühisele seisukohale, et Tartu õpetajate alampalku puudutava kollektiivlepingu aruteluga tasub edasi minna peale riikliku lepitaja töö lõppemist. «Praegu on aeg maha võetud ja jälgime seda, mis riikliku lepitaja juures saab,» lausus Kalda.

Haridustöötajate esindajana ütles Kalda, et praegu ei ole mõtet allkirjastada lepingut ega ka resoluutselt öelda, et lahkarvamused on väga suured ja rohkem kokku ei saada. «Võib-olla tuleb riikliku lepitaja juurest kompromiss ja lisaraha katab ka need probleemid, mis meie lepinguga on üles jäänud,» lausus Kalda ning lisas, et kui kokkulepet ei sünni, siis ollakse teiste õpetajatega solidaarsed ja ühinetakse streigiga.

Ka abilinnapea Tiia Teppan ütles, et praegu oleks kollektiivlepingut sõlmida ennatlik. «Me ootame ära riikliku lepitaja seisukoha ning koguneme uuesti 17. veebruaril,» lausus Teppan.

Tallinna tasemele

Eesti haridustöötajate liit nõuab õpetajatele kahekümneprotsendilist palgatõusu. Tartu haridustöötajate ametiühing taotleb aga kollektiivlepinguga õpetajate astmepalkade suurendamist Tallinnas kehtivate palkade tasemele, mis tähendab umbes kaheprotsendilist palgatõusu.

«Meie soov on selle raha alusel, mis on juba käes. Aga eks me loodame muidugi, et riigilt tuleb raha juurde, ja siis on meie soovid loomulikult suuremad,» märkis Kalle Kal-da, kuid tunnistas samas, et pole riikliku lepitaja suhtes väga lootusrikas. «Optimistlikumad oleksime siis, kui kõik need protsessid oleksid toimunud enne riigieelarve kinnitamist.»

Valitsuse 2010. aasta otsusega on näiteks noorempedagoogi brutopalk praegu 608 eurot. Tartus on see eelmise aasta kollektiivlepinguga tõstetud 621 ning Tallinnas 633 eurole.

Õpetaja reaalne sissetulek sõltub aga sellest, milline on tema kvalifikatsioon ja kui palju ta annab lisatunde. Näiteks vanempedagoogi brutopalk võib olla ka üle 1000 euro.

Läbirääkimised algavad

Õpetajate palgaläbirääkimistes on neli osapoolt. Lisaks haridustöötajate liidule ka linnade liit, omavalitsuste liit ning valitsuse esindaja.

Riiklik lepitaja Henn Pärn ütles Tartu Postimehele, et kohtus eile omavalitsuste liidu esindajatega, kuid kontakte on olnud kõigi osapooltega.

«Nende seisukoht tuleb välja lepitusel, aga praegu sondeerisin pinda ja võimaliku lepituskoosoleku kokkusaamise aega,» ütles Pärn. Kui ta on saanud kõigilt osapooltelt nõusoleku, siis tuleb esimene läbirääkimiskoosolek järgmise nädala kolmapäeval või neljapäeval.

Henn Pärna sõnul plaanitakse praegu lepituskoosoleku päevakorda ning läbirääkimiste pikkust on raske pakkuda.

«Olen juba öelnud, et töö on tellija materjalist, aga ma arvan, et kaua see kesta ei saa. Järgmine eelarveperiood hakkab ju kohe peale ja praegu oleks vaja keskenduda juba 2013. aastale. Sisendi andmine riigieelarve planeerimisse on aeganõudev ja raisata praegu aega 2012. aasta peale on minu meelest väheviljakas,» rääkis Pärn.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles