Priske-Nordeconi süüasja uurimine jõudis lõpule

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marika Priske.
Marika Priske. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Kapo lõpetas tee-ehitushangete kriminaalasja uurimise ja nüüd peab riigiprokuratuur otsustama, kas saata asi kohtusse.

Prokuratuuri pressiesindaja Kadri Tammai teatas, et toimikud jõudsid prokuratuuri. «Prokurör tutvub toimikutega ja peab otsustama, kuidas kriminaalasjaga edasi minna,» lausus Tammai.

Mullu sügisest vastutab tee-ehitushangete kriminaalasja eest riigiprokurör Steven-Hristo Evestus.

2010. aasta novembris sai avalikuks, et kapo esitas väidetavate rikkumiste pärast tee-ehitushangetel kahtlustuse nii majandusministeeriumi kantslerile Marika Priskele kui ka maanteeameti juhile Tamur Tsäkkole. Prisket ja Tsäkkot kahtlustatakse konkurentsi kahjustava kokkuleppe sõlmimises.

Samas asjas said kahtlustuse ka Nordecon Infra ja ettevõtte juht Erkki Suurorg. Börsifirma Nordecon muutis hiljuti oma struktuuri, pärast seda on Nordecon Infra emafirmaga liidetud ja Suurorg Nordeconi juhatuse liige.

Prisket ja Tsäkkot kahtlustatakse seotuses riigihangete teostamise nõuete rikkumisega, usalduse kuritarvitamisega ja konkurentsi kahjustava kokkuleppe sõlmimisega. Suurorgu kahtlustatakse seotuses konkurentsi kahjustava kokkuleppe sõlmimisega.

Kapo tähelepanu pälvisid kaks tee-ehitusobjekti: Tallinna-Narva maantee Liiapeksi-Loobu lõik, mis sai valmis mullu augustis, ja Tallinna-Tartu maantee Aruvalla-Kose lõik, mille projekteerimise ja ehitamise hanke võitis ikkagi pärast pikki vaidlusi Nordecon.

Ülinapi info järgi, mida prokuratuur on soostunud jagama, soovis Priske leida Liiapeksi-Loobu lõigu ehitajale Nordeconile hüvitist kiiresti kallinenud bituumeni eest. Väidetavasti soovitas ta hüvitada lisakulutused nafta hinna kiire tõusu tõttu kallinenud asfaldile lisatööde tellimisega. Väidetavalt oleks Nordecon nii teeninud viis miljonit krooni lisatulu.

Aruvalla-Kose hankel aga tahtsid Priske ja Tsäkko, et ehitushanke võidu nimel tülitsenud Nordecon ja Lemminkäinen sõlmiksid vaherahu. Väidetavalt pakkus Suurorg konkurendile Lemminkäinenile, et kui too taandub ja hankevõidu Nordeconile loovutab, siis tellib Nordecon Lemminkäinenilt allhanketöid samal objektil.

Kõik asjaosalised on seni eitanud neile süüks pandud kuritegude toimepanekut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles