INTERVJUU ⟩ Lapi jõuluvana: Hobune, elevant, koht ülikoolis ja kallim troonivad maailma laste kingisoovide nimekirjas

Kadrin Karner
, Pärnu Postimehe peatoimetaja asetäitja
Copy
Enne pühadetralli põikas Eestisse jõuluvana.  
Enne pühadetralli põikas Eestisse jõuluvana.  Foto: Tairo Lutter
Räägin teile tõestisündinud loo. Elas kord mees, kel oli kolm tütart. Kõige vanem neist oli juba alustanud kooliteed. Ühel päeval kutsus mees vanima tütre enda juurde ja ütles: “Tead, mis puutub sellesse jõuluvana värki, ma ütlen sulle ausalt ja ilma keerutamata: jõuluvana pole tegelikult olemas.”  
Tütar oli küll üllatunud, aga mõistis, mis isa talle rääkis.

Mõne aja pärast üüris nende kodu lähedal endale korteri vanem valkjashalli habemega mees Soomest Lapimaalt. Kolme tütre isa sai mehega tuttavaks ja nad avaldasid teineteisele, millised tegemised mõlema päevi täidavad. Tuli välja, et habemega mees Lapimaalt ei olnud keegi muu kui korraks Eestisse põiganud jõuluvana isiklikult.  

Ei jäänudki sel isal muud üle kui kutsuda uuesti kohale oma vanim tütar ja öelda talle: ”Kallis tütar, ma küll ütlesin sulle hiljuti, et jõuluvana pole olemas, aga eksisin rängalt. Saa tuttavaks jõuluvanaga! Ta peatub lühikest aega meie naabermajas.” 

Praegu on jõuluvana taas Põhja-Soomes oma kodus jõulukülas ja teda külastavad iga päev paljud lapsed. Meil õnnestus jõulutaat vahetult enne kodumaale naasmist kohvile kutsuda, et rääkida Aasia tüdrukute lemmikkingitusest, Põhja-Soome lumistel aladel elavatest põhjapõdrakarjadest, küsida, kas päkapikud on ikka päriselt olemas, ja selgitada välja jõuluvana lemmikspordiala. Intervjuu jõuluvanaga toimus eesti keeles.  

Jõuluvana, sina tead ja tunned päkapikke. Millised nad on?   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles