Pildid ⟩ Pärnus selgusid kauneimas jõulurüüs majad

Lauri Mutso
Copy
Kibuvitsa 14 valiti jõulukaunistuste konkursil parimaks linna eramuks.
Kibuvitsa 14 valiti jõulukaunistuste konkursil parimaks linna eramuks. Foto: Erakogu

Nagu viimastel aastatel kombeks, palus linnavalitsus ka tänavu saata pilte oma kaunistatud kodudest ja komisjon valis konkursile laekunud kandidaatide seast välja Pärnu kõige ilusamini ehitud majad.

Pärnu linnaaednik Anu Nurmesalu edastas tänusõnad kõigile, kes oma pühadekaunistustest linnavalitsusele teada andsid. Tal on hea meel, et pärnakad lõid konkursil aktiivselt kaasa. “Eriti tore on see, et mitu varasematel konkurssidel pühadekaunistustega silma jäänud pärnakat andis oma kätetööst nüüdki teada,” sõnas Nurmesalu. Inimesed on tema ütlust mööda usinalt oma eelmiste aastate lahendusi arendanud ja loonud uued silmapaistvad kompositsioonid.

Ka Merimetsa 58a tõsteti konkursil eramajade kategoorias esile.
Ka Merimetsa 58a tõsteti konkursil eramajade kategoorias esile. Foto: Erakogu

Kogenud dekoraatoritele pakkus tänavu konkurentsi hulk uusi kenasti ehitud kodusid, aedu, aknaid ja asutusi. Linnaaedniku hinnangul on pühade-eelne ehtimistuhin nakkav: kui tänaval on üks kaunistatud maja, lisanduvad peagi teine, kolmas ja neljaski.

“Eks inimeste julgustamine hooneid fantaasiarikkalt kaunistama ole ju konkursi eesmärk,” märkis Nurmesalu ja avaldas heameelt, et üle terve Pärnu näeb neil pühadel askeldamas erakordselt palju päkapikke. “Punaseid päkapikumütse on pärnakate aedades puude ja põõsaste tipus hulgaliselt. Lihtne, aga väga meeleolukas ja vahva viis tekitada koduümbrusse kelmikat pühademeeleolu.”

Eks inimeste julgustamine hooneid fantaasiarikkalt kaunistama ole ju konkursi eesmärk.

Anu Nurmesalu

Seekord jääb parimate jõulukaunistuste konkursil välja andmata parima vaateakna auhind, kuna selles kategoorias ei seatud üles ühtegi kandidaati, see-eest tunnustatakse parima keskuslinna eramu kategoorias ühe asemel kahte maja. Linn premeerib parimate jõulukaunistuste tegijaid magusate ja mitterahaliste auhindadega.

Pärnu jõulukaunistuste konkursi võitjad:

Parim eramaja keskuslinnas – Kibuvitsa 14

Kibuvitsa 14 valiti jõulukaunistuste konkursil tänavu parimaks eramuks.
Kibuvitsa 14 valiti jõulukaunistuste konkursil tänavu parimaks eramuks. Foto: Erakogu

Pererahvas kirjutab: “Meie elamisse on tulnud jõulukaunistusi iga aastaga juurde. Sättisime kõik oma olemasolevad tulekesed kenasti hoovi põlema, aga siis läksime ikkagi veel poodi ja tõime suure hulga lisaks. Kaunistasime terve perega. Lapsed läksid nii hoogu, et tõstsid tulukesi puudel mitu korda ringi. Terve pikk päev sättimist ja õhtul pimedas, kui kõik põlema panime, olime väga rahul. Meie maja peal ja ümber on 265 meetri jagu jõulutulesid. Nii ilus on õhtul töölt koju jõuda, kui terve hoov on valge! Eriti meeldivad värvilised tuled meie kaheaastasele pesamunale. Oleme märganud, et kui inimesed õhtul tänaval jalutavad, siis ikka mõni seisatab ja vaatab. Paljudele meeldib meie erksalt põlev sinine puu, mis on kohe maja ees.”

Parim eramaja keskuslinnas – Merimetsa 58a

Ka Merimetsa 58a tõsteti konkursil eramajade kategoorias esile.
Ka Merimetsa 58a tõsteti konkursil eramajade kategoorias esile. Foto: Erakogu

Pärnu linnaaednik Anu Nurmesalu: “Loominguline ja pilkupüüdev lahendus. Palju sädelevaid valguskette, mis vilguvad ja tilguvad puudel-põõsastel, majal ja aial. Valgustatud põdrakesed on kohe-kohe koos jõuluvanaga katuselt startimas, et minna lastele kinke jagama. Nii tore, et ühe pere jõuluilust saavad pimedal ajal osa paljud möödakäijad.”

Parim eramaja osavallas – Teeveere 1, Paikuse

Paikusel asuv Teeveere 1 kodu valiti komisjoni poolt parimaks Pärnu osavalla eramajaks.
Paikusel asuv Teeveere 1 kodu valiti komisjoni poolt parimaks Pärnu osavalla eramajaks. Foto: Erakogu

Pererahvas kirjutab: “Pühadeks on tuledega kaunistatud nii eramu esikülg kui ka metsaäärne hooviala. Valgustatud oravapoisid, tuledes kuusk sisehoovis ning valgustatud majaesine koos tuledes kassikujude, ukse kohal asuva pärja- ja trepil oleva päkapikukompositsiooniga loovad mõnusa jõulumeeleolu. Meie tulekompositsioonid on nähtavad Teeveere tänavalt, terasel vaadates ka Paide maanteelt, andes nii panuse osavalla pühademeeleollu. Peale õuekaunistuste on meie köögis end sisse seadnud päkapikupere: päkapikuisa ja -ema jälgivad pühadeaskeldusi tõmbekubul ning noored hullavad seinakellal ja valgustil köögilaua kohal.”

Parim kortermaja aken – Riia mnt 89-1

Riia maantee 89-1 aken pälvis konkursil kauneima akna tiitli.
Riia maantee 89-1 aken pälvis konkursil kauneima akna tiitli. Foto: Erakogu

Pererahvas kirjutab: “Jõulukaunistusi meisterdasime kolmele aknale terve perega. Nelja-aastane väikemees sai oma käega – ema aitas ainult natuke – ära ehtida oma toa akna. Isetegemise rõõmu ja uhkust enda üle jagus poisi silmadesse terveks õhtuks! Meie kodu akendel näeb askeldamas päkapikke, kes jõuluvanale saadavad rongiga kingitusi. Maagilist imedeaega on küll vähe, aga oleme rõõmsad, et inspireerisime oma akendega vähemalt kahte peret, kes üle tüki aja oma aknadki tuledega ära kaunistasid.”

Parim kortermaja – Tammuru küla, Luige 4

Parimaks kortermajaks nimetati Luige 4 Tammuru külas.
Parimaks kortermajaks nimetati Luige 4 Tammuru külas. Foto: Erakogu

Ühistu esimees kirjutab: “Kuna meie kortermajas elab eakaid, kes jõuluajal ilusaid linnakaunistusi ei näegi, ja ka palju lapsi, otsustasin luua neile siinsamas koduümbruses oma väikest jõuluilu. Peale kortermaja väliste jõulutulede on mõni elanik oma aknad ja uksed ära kaunistanud.”

Parim asutus – Paikuse lasteaia jõulumaa

Paikuse lasteaia jõulumaa valiti kaunistuste konkursil parimaks asutuseks.
Paikuse lasteaia jõulumaa valiti kaunistuste konkursil parimaks asutuseks. Foto: Erakogu

Paikuse lasteaia majandusjuhataja kirjutab: “Meie lasteaia Paikuse maja jõulumaa on sisse seatud sisehoovi, kuhu lõime seda aastat arvesse võttes keskkonna, kus rühmad saavad pidada jõulupidusid või advendihommikuid. Samuti ehivad sisehoovi helkurite ja jõulutuledega kaunistatud kuusepuu ning õuealal pesitsevad vahvad päkapikud. Paistab, et sellel aastal on nad terve Pärnu linna vallutanud! 

Jõulumaa sündi panustasime ühiselt. Kaunistuseks kasutatud kuuseoksad ja väike kuusepuu on toodud metsast, kus nad olid juba sihi all maha võetud. Helkuritest kuuseehted tõid lapsed kodudest, pärast jõule lähevad need lasteaia piirdeaia külge, et iga mööduja, kel helkur puudu, saaks selle omale sealt võtta. Päkapikumütsid õmbles usin assistent. Oleks vaid lund, siis oleks veel ilusam kui praegu!”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles