Graafik ⟩ Pühade ajal suri Pärnu haiglas kaks koroonapatsienti

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Pärnu haiglas oli täna hommikul 25 COVID-19-patsienti.
Pärnu haiglas oli täna hommikul 25 COVID-19-patsienti. Foto: Tairo Lutter

Möödunud ööpäeval analüüsiti Pärnumaal 64 koroonaviiruse testi, neist esmaseid positiivseid oli seitse ehk 10,9 protsenti kõikidest testidest.

Viimase 14 päeva haigestumus 100 000 pärnumaalase kohta on 337,7.

Pärnu haiglas on 25 COVID-19-patsienti, kellest kaks vajab intensiivravi ja üks on juhitaval hingamisel.

Pühade ajal suri Pärnu haiglas kaks koroonaviirusega nakatunud inimest: 78aastane mees ja 84aastane naine.

Terviseameti Lääne regiooni juhi Kadri Juhkami teatel on Pärnumaal praegu 289 nakatunut ja jälgimisel 934 lähikontaktset.

Kuigi pühade ajal on viiruspositiivsete hulk siin mail vähenenud, tuleb silmas pidada, et testegi tehti sel ajal vähem. Protsentides on positiivsete proovide arv testide üldarvuga võrreldes samas suurusjärgus.

“Kui täna annavad perearstid saatekirju ja homme võetakse analüüsid, eks siis ole näha, mis see püha meile kaasa tõi. Arvan, et siis on oodata jälle korralikku nakatumise tõusu,” märkis Juhkam.

Juhkami sõnade järgi on hooldekodudes õnneks kõik praegu hästi ja seal pole nakatunuid lähiajal avastatud.

“Tean, et on tulnud juurde nakatunuid, kes töötavad kaubanduses klienditeenindajatena. Nende puhul on veel see probleem, et me ei tea, kes on nakkusallikas,” rääkis Juhkam, kes manitses sealseid töötajaid ettevaatlikkusele ja kindlasti kandma isikukaitsevahendeid.

“Meie mure on praegu see, et siinsed spaad ja majutusasutused on üsnagi rahvast täis. Tullakse nii Ida-Virumaalt kui Harjumaalt. See paneb meid muretsema eelkõige nende asutuste töötajate pärast,” lausus Juhkam. “Ja aastavahetusekski on oodata siia suuremat hulka inimesi.”

Juhkami jutu järgi on terviseamet teinud valitsusele viiruse tõkestamiseks igasugu ettepanekuid, kuid lõpuks otsustab piirangute seadmise ikkagi valitsus, mitte terviseamet. “Kui kusagil kehtestatakse rangemad piirangud, siis mõistagi liiguvad inimesed sinna, kus need piirangud nii ranged ei ole, ja tekitavad samasuguse ohu nakkuse edasikandmiseks,” selgitas Juhkam.

Eile algas Eestis COVID-19 vastu vaktsineerimine, kokku süstiti 207 inimest. Haigla-, kiirabi- ja perearstikeskuste töötajate vaktsineerimisega alustati Ida-Virumaal, Tallinnas ja Tartus ning sellest nädalast jõuab vaktsiin järk-järgult mujale Eestisse.

Pärnu haiglas toimub Pfizeri ja BioNTechi koostöös arendatud vaktsiini koolitus vaktsineerijatele ja kaitsesüstimisega alustatakse 30. ja 31. detsembril.

“Kokku saabub meile esialgu 90 doosi ja esmajärjekorras vaktsineeritakse eesliinitöötajaid: erakorralise meditsiini osakonna, kiirabi- ja COVID-19-osakonna ja intensiivravi töötajaid,” loetles Pärnu haigla ravijuht Veiko Vahula. “Kõigile neile on broneeritud 21 päeva pärast teine doos.”

Järgmiste vaktsiinipartiide saabumist tuleb Vahula jutu järgi veel täpsustada, kuid praeguse info kohaselt peaksid uued vaktsiinikogused saabuma algavast aastast Eestisse igal nädalal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles