Spordiaasta tähtede galal kutsuti lavale Pärnu taliujuja

Märt Pilme
, reporter
Copy
Taliujuja Merle Vantsi teenis aasta veteransportlase autasu.
Taliujuja Merle Vantsi teenis aasta veteransportlase autasu. Foto: Hendrik Osula

Eesti Olümpiakomitee (EOK) kuulutas galaõhtul “Spordiaasta tähed 2020” välja aasta parimad.

Võistlusvaesel aastal pärjati tavapärase kolme kategooria – aasta naissportlase, meessportlase ja võistkonna asemel atleete ühesainsas arvestuses: selgus aasta sportlane, kes võis olla nii individuaalsportlane kui tiim. Samuti kuulutati välja aasta treener.

Aasta sportlase Kristjani teenis ralliekipaaž Ott Tänak – Martin Järveoja. Viie nominendi hulka kuulusid tennisist Anett Kontaveit, veemotosportlane Erik Aaslav-Kaasik, iluuisutaja Eva-Lotta Kiibus ja trikisuusataja Kelly Sildaru.

Rahvahääletusel sai toetada Pärnumaa jetisportlast Jasmiin Üprausi ja sõudmise Euroopa meistrivõistlustel 4. koha teeninud neljapaati, kuhu Pärnumaa atleetidest kuulusid Tõnu Endrekson ja Allar Raja.

Aasta treeneriks valiti Kiibuse juhendaja Anna Levandi. Nominendid olid ka Pärnu võrkpalliklubi peatreener Avo Keel, kes tänavu tüüris Läti koondise üle pika aja EMile, ja laskesuusatajate treener Indrek Tobreluts. Rahvahääletusel sai toetust avaldada Jasmiin Üprausi treenerist isale Egon Üprausile.

Aasta veteransportlaseks valiti Pärnust pärit Merle Vantsi, kes taliujumise MMil Bledis tuli 55–59aastaste vanuseklassis kuuekordseks maailmameistriks, peale selle võitis viis hõbemedalit. Kokku on Vantsi saavutanud 21 MM-tiitlit ja viis maailmarekordit.

Vantsile on meelishobist saanud hasarti tekitav võistlussport. “Ma arvan, et hobist ta kindlasti kohe algas, aga nüüd olen hakanud rohkem keskenduma saavutustele. Järjest tuleb juurde maid, mida ujuda, järjest pikemaks lähevad distantsid. Need emotsioonid ju lausa panevad ujuma!” kinnitas spordipedagoog, kes annab lastele kehalise kasvatuse tunde Türi põhikoolis.

Pärnumaa parimaks spordiklubiks valiti orienteerumisklubi West, mis lõppenud aastal korraldas meie maakonnas 19 eriilmelist neljapäevakut. Tänavune oli juba 48. orienteerumishooaeg ja Pärnumaa vanim tervisespordisari on katkematult kestnud 1972. aastast. Sel aastal jõuti 1000. etapini. “Vahepeal on muutunud nimi, riigikord, valuuta ja organisatsioon, aga meie oleme vastu pidanud,” ütles spordiklubi president Sander Blehner suvel.

Aasta noorsportlaseks valiti Sildaru, spordihingeks ratsutamistegelane Sirje Annus ja sportlikemaks omavalitsuseks Rakvere linn.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles