Amet: koroonaviiruse kiirele levikule Pärnumaal andis hoo siseriiklik ränne

Copy
Tallinn, 20.01.2021 Terviseameti pressikonverents. Mari-Anne Härma, Maris Jesse, Külli Friedemann, Le Vallikivi.
Tallinn, 20.01.2021 Terviseameti pressikonverents. Mari-Anne Härma, Maris Jesse, Külli Friedemann, Le Vallikivi. Foto: Mihkel Maripuu

Möödunud ööpäeval analüüsitud 401 pärnumaalase koroonaviiruse testist osutus positiivseks 92 ehk 22,9 protsenti kõikidest proovidest. Terviseameti kinnitusel on Pärnumaa üks kiireima viiruse levikuga piirkondi riigis. 

"Pärnumaa epideemiline nakatumise kasv tuleneb eelkõige siseriiklikust rändest," sõnas teviseameti peadirektori asetäitja Mari-Anne Härma.

Härma tuletas meelde, et praegu ei tohi koguneda sõpradega, pidada koolis-tööl suuri koosolekuid, kohtuda perekonniti.

Härma jutu kohaselt on Lääne regioonis neli kooli täielikult distantsõppel ja kuus osaliselt distantsõppel. Talle teadaolevalt  toovad nakkuse kooli õpetajad ja sealt levib see õpilastele. Õpetajad annavad üksteisele nakkust õpetajate toas puhkepauside ajal. Härma pani südamele, et koolid korraldaksid tööd nii, et hajutatus oleks võimalk.

Lisaks on Pärnumaal üks hooldekodukolle ja üks puhang väiksemas kogukonnas. 

Härma arvas ka, et Pärnumaale tuleb lähinädalatel nakatunuid aina juurde. Küsimusele, kas kaalutakse ka täiendavaid piiranguid, vastas terviseameti esindaja, et üleriigiliselt mitte, kuid piirkondlikult on need kaalumisel. Seni aga suheldakse otse nakatunutega, tööandjate-koolidega, kus nakkus levib.

Sotsiaalministeeriumi terviseala asekantsler Maris Jesse pani pärnumaalastele südamele, et nakatunute lähikontaksted jääksid koju. Selleks ei pea ootama terviseameti korraldust, vaid seda tuleks teha kohe, kui inimene saab kontaktist teada. Tuleks jääda koju, mitte minna veel koosolekule, asju ajama. Edasi võtta ühendust perearstiga ning avada vajadusel haigusleht. Jesse sõnutsi on lähikontakstetel võimalk koju jääda ja saada haigushüvitist alates teisest haiguspäevast. 

Nakatunuidki julgustas Jesse ise oma haigusest kollektiivis teada andma. Terviseamet küll võtab lähikontakstetega ühendust, kuid inimene ise saab info kas personalijuhile või töökaaslastele kiiremini edasi anda. 

Terviseameti Lääne regionaalosakonna jälgimisel on Pärnumaal 2398 inimest, kellest 589 on nakatunud.

Lisaks on jälgimisel tosin nakkuskollet: kaks pubi, täiskasvanute varjupaik, politsei- ja piirivalveameti Pärnu esindus, neli pere- ja üks tutvusringkonnakolle, üks kolle on nii koolis, ettevõttes kui hooldekodus.

Pärnu haiglas oli täna hommikul ravil 34 Pärnumaa koroonapatsienti, neist 14 Pärnu linnast.

Kaks haiget on intensiivravi osakonnas juhitaval hingamisel. Ööpäeva jooksul pääses ravilast koju kaks inimest ja haiglasse tuli neli koroonapatsienti.

Viimase 14 päeva haigestumus 100 000 pärnumaalase kohta on 691,5. Möödunud kolmapäeval oli näit 496,6.

Pärnumaal on COVID-19 vastu vaktsineeritud 1264 inimest ehk 1,47 protsenti rahvastikust. Teise kaitsesüsti on saanud kaheksa inimest.

Viimase ööpäeva jooksul analüüsiti Eestis 4997 koroonaviiruse testi, neist esmaseid positiivseid oli 603 ehk 12,1 protsenti testide koguarvust.

Rahvastikuregistri andmetel laekus enim positiivseid testitulemusi Harjumaale, kus koroonaviirus tuvastati 302 inimesel. Pärnumaale lisandus 92, Ida-Virumaale 86 ja Tartumaale 43 nakatunut. Ülejäänud maakondadesse alla 14.

Viimase 14 päeva haigestumus 100 000 inimese kohta on riigis 594,22 ja esmaste positiivsete tulemuste protsent 11,8.

Ööpäeva jooksul avati haiglates COVID-19-haiguslugusid kokku 35, haiglaravi vajab 406 patsienti.

Eestis on COVID-19 vastu kaitsesüstitud 20 478 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles