JUHTKIRI ⟩ Eilne ehmatus kui häirekell (1)

Pärnu Postimees
Copy
Et koroonareegleist väsinud jaksaks ikka vastutustundlikult käituda, oleks lisaks piirangutele ja kontrollimeetmetele vaja kohalike liidrite ja sädeinimeste innustust, eeskuju. 
Et koroonareegleist väsinud jaksaks ikka vastutustundlikult käituda, oleks lisaks piirangutele ja kontrollimeetmetele vaja kohalike liidrite ja sädeinimeste innustust, eeskuju. Foto: Urmas Luik
  • Pärnu Postimehe paberleht ilmus täna erilise esikaanega.
  • Pandeemiast väsinud vajavad reeglite järgimiseks positiivseid eeskujusid ja innustust.
  • Pärnu volinikud võiks lõpetada sõnasõja ja panna pead kokku koroonakriisi seljatamiseks.

Eile lisandus Pärnumaale enneolematu arv koroonapositiivseid. Pärnu maakonna ­koroonakõver on viimasel ajal võtnud suuna üles ja rekordeid purustanud. ­Sellest hoolimata on Pärnumaal elu tiksunud tavapärases rütmis. Lapsed läksid kooligi.

Tänane paberil ilmunud Pärnu Postimees kajastab viirusrindel toimuvat suures mahus. Esilehele paigutasime pöördumise lugejate poole: tegutseme koos vastutustundlikult ja paneme viiruse levikule punkti. Miks me otsustasime nii teha?

Toimetuse arvates oli eilne šokeeriv arv ja selle taga peituv tohutult kurb Pärnu-Jaagupi hoolduskodu olukord häirekell.

See häire peaks kostma iga pärnumaalase kõrvu. ­Nagu ütleb intervjuus Urmas Sule: viirus saadab seletamatutel põhjustel nüüd haiglasse ka keskealisi, 30ndates inimesigi. Ja kümned voodikohad on juba täidetud … Ehk siis: igal pärnumaalasel – olgu ta noor või vana, elagu linnas või maal – tuleb selle kriisi seljatamiseks vastutustundlikult käituda, reeglitest kinni pidada.

Nägime eelmise kriisi alul, kuidas peaminister sõitis lumesajus kopteriga piirile, pöördus kõlaval häälel rahva poole. Sellist üleskutset sel korral ei tule.

Nii võtsime ise init­siatiivi ja kujundasime esikülje just suure ja mõjuva sotsiaalreklaamina.

Pärnu Postimehe paberlehe esiküljel ilmus täna toimetusepoolne üleskutse pärnumaalastele peatamaks koos viiruse edasine levik.
Pärnu Postimehe paberlehe esiküljel ilmus täna toimetusepoolne üleskutse pärnumaalastele peatamaks koos viiruse edasine levik. Foto: Janek Talpas-taltsepp

Esimese laine ajal, kui Pärnumaa ja pea kogu Eesti olukord oli mitu korda, kui mitte kümneid kordi parem, tellis sarnase teavitusmaterjali ajalehtedesse ja muudesse meediakanalitesse, kodanike postkasti saatmiseks valitsus. Mõistame, et võimuleppe sõlmimine on tähtis töö ja muuks ei jää aega. Lahkuval valitsusel aga ilmselt pole enam indu tegutseda.

Siinsetes omavalitsustes näib olevat rahuaeg ja meie eluaja seni suurima tervisekriisi lahendamiseks võiks ju energiat jaguda küll. Toimetus teeb Pärnu volinikele, kes täna koos peaksid istuma, ettepaneku võtta tagasi Helle Kullerkupu umbusaldusavaldus ja säästa nii sõnasõja arvelt aega, arutlemaks koroonakriisi lahendamise üle. Tartu ülikooli teadlased on määratlenud probleemi põhjused: inimesed ei järgi enam kontaktide vähendamise, vahemaa hoidmise, maskikandmise ja käte puhastamise soovitust. Kuidas sellest käegalöömisest üle saada? Pange pead kokku!

Eile õhtul kogunenud piirkondlik kriisikomisjon otsustas minna karistuste karmistamise ja tõhusama kontrolli teed. Meie usume, et sellele lisaks tuleks rakendada eeskuju, innustamise jõudu. Siit ka üleskutse Pärnumaa sädeinimsetele, liidritele: tulge avalikkuse ette ja andke oma panus, et jaksaksime koos kriisist läbi tulla!

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles