Pärnumaal jõuab vaktsineerimisjärjekord üle 80aastasteni

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Riskirühmadega võetakse perearstikeskustest ühendust, et leppida kokku vaktsineerimine täpsem aeg
Riskirühmadega võetakse perearstikeskustest ühendust, et leppida kokku vaktsineerimine täpsem aeg Foto: Maanus Masing/Saarte Hääl

Pärnumaa suuremad perearstikeskused hakkavad sel nädalal kutsuma vaktsineerima üle 80aastasi, kel oma kõrge ea tõttu on suur risk põdeda COVID-19 haigust väga raskelt.

Alustatakse perearstikeskustega, mille nimistutes on kõige enam riskirühma patsiente. Pärnumaal algab sel nädalal vaktsineerimine kolmes perearstikeskuses ehk osaühingutes Vändra Arst, Perearst Naima Toht ja Pärnu Perearstid.

Järgmisel nädalal hakkavad oma riskipatsiente kaitsesüstima järgmised Pärnumaa perearstid, samal ajal kui sel nädalal vaktsineerivatel keskustel on paus. Sel malelaua meetodil jõutakse praeguste tarnekoguste juures järk-järgult võimalikult suure osa riskirühma patsientide vaktsineerimiseni.

Eesti perearstide seltsi juhi Le Vallikivi sõnutsi alustavad perearstid riskirühma kuulujate vaktsineerimist ühtse plaani järgi.

“Perearstikeskustest võetakse riskirühmadega ühendust, et leppida kokku täpsem aeg. Soovitame neil, kes riskirühma kuuluvad ja kutse saavad, kindlasti seda võimalust kasutada. Vaktsiin on mõeldud just neile inimestele, kes võivad COVID-19 haigust põdeda raskelt. Toonitan, et kokkulepitud ajal tuleb perearstikeskusesse kohale tulla, et vältida vaktsiini kadu. Kui inimene vahepeal haigestub, peaks sellest perearstikeskust teavitama, et saaksime planeerida vaktsiini mõnele teisele riskirühma kuuluvale patsiendile,” seletas Vallikivi.

Sotsiaalministeeriumi teatel jätkub hooldekodude elanike ja töötajate, hambaraviasutuste töötajate, ambulatoorse eriarstiabi osutajate vaktsineerimine. Alustatakse apteekrite kaitsesüstimisega ja tagatakse teine vaktsiinidoos esimese süsti saanutele.

“Praeguseks on saanud esimese doosi kõik vaktsineerimist soovinud haiglavõrgu haiglate, kiirabi- ja perearstikeskuste töötajad. Käib hambaraviasutuste töötajate vaktsineerimine, algab väljaspool haiglavõrku töötavate eriarstide ja õendustöötajate, sealhulgas kooliõdede vaktsineerimine ja nädala teises pooles apteekrite vaktsineerimine,” täpsustas tervise- ja tööminister Tanel Kiik. “Kõrgema nakkusriskiga maakondades ehk Pärnu-, Harju-, Ida-Virumaal hakkavad suuremad perearstikeskused kutsuma kaitsesüstimisele üle 80aastasi.”

Riskirühma kuuluvate inimeste vaktsineerimise katseprojekti alustati 20. jaanuaril, kui Linnamõisa perearstikeskuses asuti kaitsesüstima. Näidisprojekti raames alustas täna vaktsineerimist Lasnamäe Medicumi perearstikeskuski.

Haigekassa esmatasandi teenuste juhi Külli Friedemanni sõnade järgi on Linnamõisa katseprojekt püsinud graafikus ja nüüd on aeg hakata järk-järgult vaktsineerima riskirühma patsiente teistes Eesti piirkondades. “Ootame alanud nädalal vaktsiinitellimusi kolme maakonna perearstikeskustelt ja loodame vaktsineeritute ringi laiendada nii kiire tempoga, kui Eestisse jõudvad vaktsiinitarned võimaldavad,” lausus Friedemann.

Lõppenud nädalal tehti Eestis 12 623 vaktsiinisüsti. Eestis on alates detsembri viimasel nädalal alanud kaitsepookimisest viie nädala jooksul tehtud 38 594 vaktsiinisüsti 28 186 inimesele, kellest mõlemad doosid on saanud 10 408.

Eile jõudis terviseametisse 1200 doosi Moderna vaktsiini ja täna 10 530 doosi Pfizer/BioNTech vaktsiini. Perearstikeskustele eraldatakse sel nädalal riskirühmad vaktsineerimiseks 4000 doosi.

Kuna Eestisse jõudvad vaktsiinikogused on esialgu piiratud, on koostöös riikliku immunoprofülaktika eksperdikomisjoniga määratletud riskirühmad, kellele tuleb võimaldada vaktsineerimine esmajärjekorras.

Need on tervishoiuasutuste töötajad, kuna COVID-19-haigetega kokkupuute tõttu on neil suurem risk nakatuda ning vaktsineerimine aitab tagada tervishoiusüsteemi toimepidevuse; hoolekandeasutuste töötajad ja elanikud; 70aastased ja vanemad ning teatud krooniliste haigustega inimesed, kelle puhul COVID-19 kulg võib osutuda raskemaks; elutähtsate teenuste osutajad ja teised eesliinitöötajad.

Niipea kui Eestisse jõuab piisav kogus vaktsiini, võimaldatakse vaktsineerimist kogu Eesti elanikkonnale.

Eesti on seni ühinenud ELi COVID-19-vaktsiini ühishankes viie eelostulepinguga (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen Pharmaceutica NV ja CureVac), millega Eestile on tellitud ligemale 3,5 miljonit doosi. Valitsus on andnud põhimõttelise heakskiidu Eesti ühinemisele kõigi seitsme Euroopa Liidu ühishankes oleva vaktsiinitootja eelostulepingutega.

COVID-19 vastu vaktsineerimise eesmärgid on kaitsta riskirühmi, kellel on suurem tõenäosus nakatuda või kelle nakatudes võib COVID-19 haigus kulgeda raskemalt, ennetada ja vähendada COVID-19 põhjustatud haigus- ja surmajuhtumeid, vähendada tervishoiusüsteemi ja majanduse koormust ning kindlustada ühiskonnaelu normaalset toimimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles