Kihnu kultuuriminister ütleb enda kohta veerandkihnlane

Silvia Paluoja
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
“Kihnu on kogu aeg minuga kaasas käinud,” ütleb Kihnu valla noorsootöötaja ja kultuurispetsialist Anna Maria Lember, kuulsa kihnlase, koduloolase ja õpetlase Theodor Saare lapselapselaps.
“Kihnu on kogu aeg minuga kaasas käinud,” ütleb Kihnu valla noorsootöötaja ja kultuurispetsialist Anna Maria Lember, kuulsa kihnlase, koduloolase ja õpetlase Theodor Saare lapselapselaps. Foto: Mailiis Ollino

Sellist ametikohta nagu Kihnu kultuuriminister pole, kuigi kihnlased on naljatamisi nõnda nimetanud valla saarlasest noorsootöötajat ja kultuurispetsialisti Anna Maria Lemberit. Tituleerimisel on tõsi taga, sest Kures­saarest pärit naise vanavanaisa Theodor Saare ehk Kaerametsa Veeda tütar Ellen on tema vanaema.

Suguvõsa juured on need, mis tõmbasid Anna Maria Lemberi Saaremaalt tulema, niisamuti armastus ja austus Kihnu pärimuskultuuri vastu. Põhikooli lõpu­referaadi kirjutas ta Kihnu körtidest, abituriendina koostas uurimuse vanavanaisast, kes on Kihnu tuntuim koduloolane, kooliõpetaja, viiuldaja. Eesti kultuuri- ja ajalootegelaste sünnikohtade tähistamise projektiga avati Kaera­metsa talu väravas läinud augustis mälestuskivi ka Theodor Saarele.

“Mulle oligi enne juba kõik tuttav – nii siinsed inimesed kui olustik – ning aimasin, kuidas siin asjaajamine käib, sest olin Kihnus varem töötanud,” ütleb Anna Maria säravi silmi, kui ajame temaga juttu kõletuulisel talvepäeval Kihnu rahvamajas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles