Pärnu linn tõstab hooldustöötajate palka

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tammiste hooldekodu juhataja Riido Villup avaldas lootust, et linnavalitsus väärtustab hooldekodu töötajate rasket tööd ka edaspidi. Hooldustöötajate brutopalk tõuseb 338 eurolt 372 eurole kuus.
Tammiste hooldekodu juhataja Riido Villup avaldas lootust, et linnavalitsus väärtustab hooldekodu töötajate rasket tööd ka edaspidi. Hooldustöötajate brutopalk tõuseb 338 eurolt 372 eurole kuus. Foto: Ants Liigus

Pärnu linnapea Toomas Kivimägi täitis oma lubaduse alustada palkade taastamist hoolekandeasutuste töötajatest, eile teatati Tammiste hoolekodu töötajate palgatõusust, nädala–kahe jooksul tehakse otsus avahoolduskeskuse töötajate ja lasteaiaõpetajate kohta.

2010. aasta alguses vähendati Pärnus viie kuni kümne protsendi võrra haridus-, kultuuri- ja hoolekandeasutuste töötajate palka. Palgakärpest pääsesid ainult Tammiste hooldekodu hooldustöötajad, keda on 57 töötajast 38.

34 eurot juurde

Eile teatas linnavalitsus, et 1. jaanuarist taastatakse hooldekodu töötajatel kümnendiku võrra vähendatud palgad ja palgakärpest pääsenud hooldustöötajad saavad kümme protsenti palka juurde. Hooldekodu juhataja Riido Villupi andmetel oli hooldustöötajate brutopalk varem 338 eurot kuus, nüüd hakkavad nad saama 372. Alampalk on tänavu 290 eurot kuus.

“See on üle mõistuse raske töö, mis nad seal teevad,” lausus Kivimägi. Sotsiaalse õigluse leevendamiseks alustas linnavalitsus palkade kergitamist sotsiaalvaldkonnast, mida aastaid on alatasustatud.

Linnapea avaldas kahetsust, et hooldekodu töötajate töötasu varem suurendada ei õnnestunud, ja sõnas, et seda tehti tõesti esimesel võimalusel. “Laual on paar ideed veel. Samal ajal väga massilist tõstmist tänavu ei tule, järgmise aasta eelarves arvestame kõigil viieprotsendise palgatõusuga,” rääkis ta.

See tähendab, et enamikul linnapalgalistest, kellel 2010. aasta alguses kümnendiku jagu palku kärbiti, on 2013. aasta algusest lootust üksnes viieprotsendisele palgatõusule. “Peame Esplanaadi 10 jaoks raha kõrvale panema hakkama,” tõdes Kivimägi. Ainsana kärbiti 2010. aasta alguses viie protsendi võrra palku lasteaiatöötajatel.

Veel kaks palgatõusu

Lasteaiaõpetajad ja eakate avahoolduskeskuse töötajad on kaks kategooriat, kelle töötasu linnavalitsus juba nädala–kahe pärast tõsta üritab. Lasteaedades töötavate pedagoogide palgavahemik on praegu sõltuvalt haridusest 457–907 ja muude spetsialistide palgavahemik 345–627 eurot, kaheprotsendine palgatõus tähendaks nende kuutasu 10-15 euro võrra suurenemist.

Tammiste hooldekodu töötajate, eakate avahooldustöötajate ja lasteaiaõpetajate palgatõusu katteallikas on lisaeelarve, mida volikogu märtsis või aprillis arutama hakkab. Kivimägi sõnutsi võib selle maht olla kõige rohkem miljon eurot.

Linnapea jutu järgi on Pärnu eelarvepoliitiline eesmärk sel aastal raha koguda, korvates palkades vaid kõige suuremat ebaõiglust. “Kui lasteaedade hoolekogud ja lasteaiatöötajad tahavad, võime arutada raha kasutamist mõneks muuks otstarbeks, aga linnavalitsuse eesmärgiks oleks palgatõus,” andis ta mõista, et nii palgad kui lasteaedade tingimuste parandamine tulevad samast rahakotist.

Tammiste hooldekodu juhataja Villup ütles, et ta on hooldekodu töötajatele väga tänulik, et nad väikese palga eest rasket tööd on teinud. “Loodan, et linnavalitsus väärtustab seda ka edaspidi,” lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles