Juhtkiri 103 võimalust tähistada

Pärnu Postimees
Copy
Kui 103 kiluleiva söömine üle jõu käib, siis võib vabariigi aastapäeva tähistamiseks asendada need sama arvu kallistustega.
Kui 103 kiluleiva söömine üle jõu käib, siis võib vabariigi aastapäeva tähistamiseks asendada need sama arvu kallistustega. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Sel aastal tuleb Eesti Vabariigi sünnipäev teistmoodi kui varasematel aastatel: ilma presidendi vastuvõtu ja kaitseväe paraadita. Ülevaid hetki tahaks ometi kogeda ja pidu igaühes endas ei tohiks ära jääda. Seepärast jäime toimetuses mõtlema, kuidas või millega sel tähtsal päeval, aga miks mitte juba täna tegelda.

Kuna rahvakogunemised ei ole praegu soositud, kutsus presidendi avalike suhete nõunik Eesti inimesi heiskama päikesetõusul sinimustvalge tavalisest pidulikumalt, kuid väiksemas ringis, näiteks oma maja juures. Väärt üleskutset maksab järgida kas või seetõttu, et igal aastal jääb Pärnuski silma maju, mil lipp puudub, kuigi võiks ja peaks.

Peaminister Kaja Kallase soovitusele pereringis pits viina võtta pakuks alternatiiviks hoopis ­mõne muu, tervislikuma ettevõtmise. Näiteks võiks kesk­sele kohale asetada meie riigi vanuse – 103 – ja sellest numbrist ajendatuna mõne ülesande või ühistegevuse ette võtta. Olgu selleks siis 103 kükki igaüks või pere peale kokku, 103 imepisikest lumememme viimasest lumest aianurgas või 103 kallistust oma lastele ja teistele lähedastele. Välja ­pakuti ka 103 singirulli, kiluleiva või täidetud ­muna meisterdamine, kuid nende ärasöömine võib külalistevaesel ajal probleemiks osutuda. Ja me ei taha kedagi ärgitada toitu raiskama.

Näiteks võiks kesksele kohale ase­tada meie riigi vanuse – 103 – ja sellest numbrist ajendatuna mõne ülesande või ühistegevuse ette võtta.

Meelekindlamad võivad koduriigi sünni­päevast alates seada eesmärgiks 103 kommi­vaba päeva või 103 päeva, kui üheskoos kõigile jõukohane jalutuskäik ette võetakse. Laske mõtetel lennata ja andke Pärnu Postimehelegi meie Facebooki lehe kaudu teada, millise 103ga seotud tähistamise kasuks teie otsustasite.

Neid, kellele kampaania korras üleskutsed meelt mööda ei ole, julgustame samamoodi Valter Parve arvamusloos tooduga mõtlema meie-tundele, märkama ligimest ja naabrit ning kostitama kaasmaalasi energilise tervi­tuse ja sooja naeratusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles