Galerii ⟩ Häädemeeste valla tublimaid peeti meeles president Pätsi ausamba juures

Pärnu Postimees
Copy

Eilsel soojal ja uduvihmasel talvehommikul tähistati Häädemeeste vallas Konstantin Pätsi mälestussamba juures Eesti Vabariigi 103. aastapäeva. Samas anti üle valla möödunud aasta olulisemad tunnustused.

Monumendi juures oli auvahtkonnas Kaitseliidu Pärnu maleva Häädemeeste rühm. Eesti hümni esitas Uulu segakoor dirigent Annely Kuninga juhatusel ja isamaaliste südamlike lauludega esines Alen Veziko. 

Mälestussambale asetasid pärja nii kaitseliitlased kui Häädemeeste rühma kodutütred ja noorkotkad ning valla noortevolikogu, Tahkuranna lasteaia-algkooli, Uulu põhikooli ja Häädemeeste keskkooli esindajad.

Sõna sai Häädemeeste vallavanem Karel Tölp, kes tervitas kohalolijaid riigi sünnipäeva puhul ja tänas kogukonna liikmeid. Pärnu abilinnapea Varje Tipp meenutas president Pätsi seost Tahkuranna külaga ja oma lapsepõlve, ja tõi esile, kui olulised on inimese otsused ja valikud.

Häädemeeste valla tunnustused andsid üle Tölp ja abivallavanem Helve Reisenbuk.

President Konstantin Pätsi ausamba juures said Häädemeeste valla tublimad kätte tunnustuse.
President Konstantin Pätsi ausamba juures said Häädemeeste valla tublimad kätte tunnustuse. Foto: Sigrid Absalon

Valla vapimärgi tänavune kavaler on Maret Salak. Inimesed teevad oma tööd ja kui töö on hästi tehtud, tuleb neid selle eest kiita. Kui aga inimesed teevad seda vabatahtlikult põhitöö kõrvalt ning oma pere, sõprade, hobide arvelt, väärib see ohtralt kiidusõnu. Kabli seltsimaja renoveerimise ajal pidas Salak Kabli külaseltsi nimel läbirääkimisi vallavanema, ehitajate, elektrikute, kunstnike ja paljude teistega, olles ehituse tõeline projektijuht.

Esiletõstmist väärib kogu külaselts, ent kümme aastat külaseltsi juhatusse kuulunud naine on väärt erilist tunnustust. Ta on oma töö ja tegemistega haridus- ja kultuurivaldkonnas aidanud Häädemeeste valda arendada ja selle mainet parandada.

Häädemeeste valla vapimärgi pälvis Kabli külaseltsi juht Maret Salak.
Häädemeeste valla vapimärgi pälvis Kabli külaseltsi juht Maret Salak. Foto: Mailiis Ollino

Häädemeeste valla hariduspreemia pälvis Tahkuranna lasteaed-algkool programmi “Liider minus endas” algatamise ja arendamise eest. Programmi peamised põhimõtted ühtivad kõik uueneva õpikäsituse ideestikuga: elu põhiväärtuste arendamine, vastutuse võtmine ja kandmine, enda tugevate ja nõrkade külgede tundmine ning head suhted ja koostöö kaaslastega.

Õpetaja Signe Ööpik algatas programmi lasteaias. Tema eestvedamisel on Tahkuranna lasteaed olnud Eestis esimene selle programmi rakendaja. Ööpik on kogemusi jaganud kolleegidele teistestki lasteaedadest. Direktor Kerli Õismets on programmi järjekindlalt arendanud ja kogu asutuse sellesse personali kaasanud.

Kultuuripreemiavääriliseks arvati Aigi Treumuth, kel on suurepärane võime kaasata kohalikku kogukonda kõikidele Häädemeeste seltsimaja üritustele. Tema särav isiksus ja positiivne lähenemine, ületamaks kõikvõimalikke takistusi, on kokku toonud eri poliitiliste, kultuuriliste vaadetega huvigruppe kui ka vanuserühmi. Treumuth on suutnud hoida elus pikaaegseid traditsioone, luues samal ajal uusi ja huvitavaid sündmusi. Tänu noortetoa tegevusele on ta kaasanud noori mitte üksnes osalema kogukonaüritustel, vaid ka panustama nende ettevalmistusse ja korraldusse. Peale mõõduka rahvaarvuga sündmuste on ta edukalt vedanud eest suuri festivale nagu Põhja-Liivimaa festival, algatanud Suurküla avatud hoovide päeva, aidanud Kabli Päikeseloojangu festivalist kasvatada Häädemeeste Hää kaubamärgi.

Aigi Treumuthi tunnustati aasta kultuuripreemiaga.
Aigi Treumuthi tunnustati aasta kultuuripreemiaga. Foto: Sigrid Absalon

Parimaks meessportlaseks kuulutati Hendrik Peterson, kes mullu Otepääl Eesti noorte meistrivõistlustel saavutas koduvalda esindades M18 vanuserühmas kümne kilomeetri vabatehnikasõidus esikoha. Jõulu suusaklubi tiimis osales ta ka Põhjamaade noorte meistrivõistlustel.

Hendrik Peterson on valla parim meessportlane.
Hendrik Peterson on valla parim meessportlane. Foto: Eesti Suusaliit

Parim naissportlane on sõudja Kelli Järvoja, kes on arvestatav vastane igal võistlusel. Sõudmisega üle viie aasta tegelnud Järvoja on poodiumile astunud üle 50 korra: üle 20 korra Eesti meistri- ja välisvõistlustelgi. Eriolukorrast tingitud keerulise aasta kiuste on Järvoja saavutanud häid kohti ja püsinud pildis. Möödunud suvel saavutas ta Eesti meistrivõistlusel teise koha ja Leedus Merevaigu Aeru regatil kuuenda koha, olles naiste vanuseklassis 30 osaleja seas noorim. Augustis noppis ta hõbemedali Baltimaade meistrivõistlustel.

Parima treeneri tiitliga pärjati kergejõustikutreener Egert Miljan, kes juhendab Uulu põhikooli õpilasi. Uulu kooli staadionil, kultuuri- ja spordikeskuses ning Pärnu kergejõustikuhallis toimuvad trennid aitavad lastel mitmekülgselt areneda. Miljan on valmistanud lapsi ette panema ennast proovile nii maakondlikel kui üle-eestilistel võistlustel. 2018. aastal jõudis ta õpilastega käia kahel maakondlikul saate “TV 10 olümpiastarti” etapil, 2019. aasta sügisel osaleti juba üleriigilisel etapil. Eelmisel õppeaastal löödi kaasa kahel maakondlikul ja viiel üle-eestilisel etapil.

Parema keskkonna tiitel on tunnustus isikule või kollektiivile pikemat aega korrast ära olnud hoone või rajatise kordategemise eest.

  • Mõisa vkt 1 korteriühistu
  • Kabli seltsimaja
  • RMK Kabli külastuskeskuse õpperada ja Priivitsa lõkkekoht
  • Oktaavia korteriühistu
Häädemeeste valla kauni kodu konkursi võitjad
  1. Virge ja Jaak Valge, Valge kinnistu Pulgoja külas
  2. Kaire Aava, kinnistu Siimu teel Uulu külas
  3. Virve Kurm ja Eldur Künnap, Kuusemetsa talu Lepakülas
Andmed: Uulu kultuuri- ja spordikeskus
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles