Volikogu tunnustab teenetemärgiga 14 tublit pärnakat

Pärnu Postimees
Copy
Pärnu linna teenetemärgi vääriliseks pidas volikogu tänavu 14 pärnakat.
Pärnu linna teenetemärgi vääriliseks pidas volikogu tänavu 14 pärnakat. Foto: Urmas Luik

Pärnu volikogu annab silmapaistva panuse eest linna teenetemärgi 14 inimesele.

Teenetemärgid antakse tavakohaselt üle aprillis Pärnu päeval, kuid nagu mullu jäävad viiruse tõttu tänavugi linna tähtpäeva puhul kogunemised ära ja aumärkide piduliku üleandmise aeg alles selgub. Mullu õnnestus linna esindajatel teenetemärgid omanikele ulatada alles augustis.

Pärnu linna teenetemärkide saajad

Teenetemärk nr 137 antakse Indrek Alekõrrele Pärnu Saksa tehnoloogiakooli eduka juhtimise eest. Alekõrs oli koos Saksamaa Königs Wusterhauseni tehnoloogia- ja kutsehariduskeskusega asutatud kutseõppeasutuse projektijuht ja on kooli vedanud selle asutamisest saadik. Tänu tema juhitud meeskonna pikaajalisele tööle on koolist kujunenud nüüdisaegset kutsealast tasemeväljaõpet ja täienduskoolitust pakkuv õppeasutus.

Indrek Alekõrs on teinud tehnoloogiakoolist nüüdisaegset kutsealast tasemeväljaõpet ja täienduskoolitust pakkuv õppeasutuse.
Indrek Alekõrs on teinud tehnoloogiakoolist nüüdisaegset kutsealast tasemeväljaõpet ja täienduskoolitust pakkuv õppeasutuse. Foto: Urmas Luik

Teenetemärgi nr 138 pälvib Aime Hoog saunakultuuri elushoidmise ja propageerimise eest. 1985. aastast Jannseni saunas töötanud Hoog on 1992. aasta algusest OÜ Kümbluse direktor ja 1997. aasta juunist selle juhataja. Linnasaun asub Karja tänaval ja enamik selle külastajaid on püsikliendid.

Teenetemärgi nr 139 saab Enn Jaagor pikaaegse ja järjepideva panuse eest Pärnu linna tänavavalgustuse arendamisel ja väljaehitamisel. Jaagor on ligi veerandsada aastat juhtinud Pärnu tänavavalgustuse uuendamist, liikudes pidevalt säästlikuma, ohutuma ja keskkonnahoidlikuma valgustuse poole. Tänu tema kannatlikkusele ja ettevõtlikkusele on linna tänavavalgustus erakinnistutelt välja viidud.

Teenetemärgiga nr 140 tunnustatakse Peep Jõffertit Pärnumaa bussiliikluse korraldamise ja erivajadustega lastele pühendumise eest bussijuhina ning spordisaavutuste eest. Jalgrattur ja kiiruisutaja Jõffert asutas 1993. aastal bussifirma OÜ Skorpion P.J., mida ta vedas 12 aastat. Praegu töötab abivalmis mees Pärnu Päikese kooli bussijuhina.

Teenetemärk nr 141 antakse Peeter Kaisile võrkpallimängu arendamise ja propageerimise ning aktiivse ühiskondliku tegevuse eest. Kais on kuuenda kategooria võrkpallitreener ja aktiivselt seda spordiala tutvustanud. Ta on tulnud Tallinna Kalevi meeskonnaga Eesti meistriks ning on Läti Vabariigi meistrivõistluste hõbe- ja pronksmedali omanik. Peale spordiorganisatsioonide juhtimise on Kais Lions Club Pärnu asutajaliige ja Pärnu Vaasa seltsi aktiivne liige.

Teenetemärgi nr 142 saab Tiiu Künnapas pikaaegse ja pühendunud tegevuse eest muusikaõpetaja, koorijuhi ja dirigendina ning haridus- ja kultuurielu rikastamise eest. Künnapas on oma 56 tööaastaga õpilaste ande avastamisel ning nende juhendamisel ja innustamisel mõjutanud Pärnu Raeküla kooli, linna teiste haridusasutuste ja Pärnu linna kultuurielu mainet, pälvinud tunnustuse nii riiklikult kui ka rahvusvaheliselt. Tema panus muusikaliselt haritud inimeste kujundamisel on olnud märkimisväärne.

Teenetemärk nr 143 antakse Virve Laubele pikaaegse ja pühendunud hariduselu arendamise ja eestvedamise, noorte andekuse ja ettevõtlikkuse toetamise ja Pärnu linna kui õpikeskuse süsteemi väljatöötamise eest. Laube töötab haridusvaldkonnas 1971. aastast, olles eesti keele ja kirjanduse ning muusikaõpetaja, õppealajuhataja, riikliku järelevalve inspektor ja linnavalitsuse üldhariduse peaspetsialist. Tema algatatud on näiteks üleriigilised õppealajuhatajate kogemuspäevad ja Koidulauliku konkurss. Pärnu kogemusi huvi- ja üldhariduse lõimimisel on tutvustatud eri ministritele ning see on jõudnud Eesti haridusvaldkonna arengukavva.

Virve Laube algatatud on näiteks üleriigilised õppealajuhatajate kogemuspäevad ja Koidulauliku konkurss.
Virve Laube algatatud on näiteks üleriigilised õppealajuhatajate kogemuspäevad ja Koidulauliku konkurss. Foto: Urmas Luik

Teenetemärgiga nr 144 tunnustatakse Urmas Lillemaad Pärnu haigla kiirabitöö juhtimise ja kvaliteetse kiirabiteenuse tagamise eest 2020. aasta hädaolukorra ajal. Eelmise aasta kevadel tekkis COVID-19 leviku tõttu olukord, kus tuli kiiresti hakata personali ette valmistama, isikukaitsevahendeid soetama ja teisi tavapäratuid otsuseid langetada. Lillemaa tööpanus, reageerimiskiirus ja pühendumine olukorra lahendamisel olid märkimisväärsed. Esile tuleb tõsta tema väga head suhtlus- ja juhtimisoskust, meeskonnatööd ja head erialast ettevalmistust.

Teenetemärgi nr 145 pälvib Valter Parve kauaaegse pühendumise eest sotsiaalvaldkonna arendamisele ja eestvedamisele. Parve on töötanud õpetaja ja kasvatajana, teinud korraldustöös Eesti õpilasmalevas, juhtinud õppeasutusi, olnud Pärnu linnavalitsuse sotsiaalhoolekande osakonna juhataja ja Tartu ülikooli Pärnu kolledži lektor. Ta on kirjutanud Eesti väljaannetele üle 100 artikli peamiselt sotsiaalabi, vabatahtliku töö, linnavalitsemise ja osalusdemokraatia teemal, osalenud mitmes sotsiaalabiuurimuses või neid juhtinud. Peale selle osaleb Parve Raeküla seltsi ja on ajakirja Sotsiaaltöö kolleegiumi liige ja tegev mitmes sotsiaalse programmi töös.

Valter Parve on kirjutanud üle 100 artikli sotsiaalabi, vabatahtliku töö, linnavalitsemise ja osalusdemokraatia teemal.
Valter Parve on kirjutanud üle 100 artikli sotsiaalabi, vabatahtliku töö, linnavalitsemise ja osalusdemokraatia teemal. Foto: Urmas Luik

Teenetemärgi nr 146 saab Raio Piiroja teenete eest sportlase ja liikumisharrastuse edendajana. Piiroja 114 mängu ja kaheksa väravat Eesti koondise eest tegid temast koduse jalgpalliajaloo ühe suurematest nimedest. Sportlaskarjääri lõpetanud, panustab ta spordis vabatahtlikuna, räägib kaasa elukeskkonna parandamisel ja on Pärnu jalgpalliklubi president, mõjutades juhatuse liikmena noortejalgpalli arengut.

Sportlaskarjääri lõpetanud, panustab Raio Piiroja vabatahtlikuna, räägib kaasa elukeskkonna parandamisel ja on PJK president.
Sportlaskarjääri lõpetanud, panustab Raio Piiroja vabatahtlikuna, räägib kaasa elukeskkonna parandamisel ja on PJK president. Foto: Mailiis Ollino/

Teenetemärk nr 147 antakse Kaarel Puusepale interventsionaalkardioloogia arendamise eest Pärnu haiglas. Kardioloog Puusepp omandas interventsionaalkardioloogia pädevustunnistuse, mis annab talle õiguse iseseisvalt südame veresooni sondeerida. Ta on ainus südamearst Eestis, kes paigaldab nii südamestimulaatoreid kui sondeerib südame veresooni. Suuremates haiglates sama tööd tegevad kardioloogid on üldjuhul kitsamalt spetsialiseerunud. Puusepp on Eesti mastaabis ainulaadne kardioloog, kes katab oma oskustega peaaegu kogu nüüdisaegse kardioloogia valdkonnad.

Teenetemärgiga nr 148 tunnustatakse Herkki Ruubelit pühendumise eest toidukultuuri arendamisele ja propageerimisele. Ruubel on restoranimaastikul tegutsenud 16 aastat, millest kuus viimast töötanud peakokana. Tal on ette näidata muljet avaldav CV: ta on töötanud Londonis Gordon Ramsayle kuuluvas restoranis ja Kopenhaagenis restoranis Noma, mida on korduvalt valitud maailma parimaks. Jõudnud tagasi Eestisse, andis Ruubel uue hingamise Pärnus nii Raimondi kui Rannahotelli restoranile. Andekas mees on praegu peakokana ametis Ammende villas ja annab oma teadmisi edasi Pärnumaa kutsehariduskeskuse kokaõpilastele.

Herkki Ruubel andis uue hingamise Raimondi ja Rannahotelli restoranile. 
Herkki Ruubel andis uue hingamise Raimondi ja Rannahotelli restoranile. Foto: Mailiis Ollino

Teenetemärgi nr 149 pälvis Ela Tomson Pärnu kultuurielu pikaaegse rikastamise ja juhtimise eest. Tomson on kirjutanud filmistsenaariume ja olnud paljude Eesti televisiooni saatesarjade toimetaja. Ta on olnud Pärnu Raadio peatoimetaja, riigikogu liige ja töötanud Pärnu linnavalitsuses eri ametikohtadel. Tomson oli 2010. aastal Pärnu rahvusvaheliste hansapäevade peakorraldaja, tema eestvedamisel tähistati Pärnus Eesti Vabariigi 100. aastapäeva. Töise tegevuse kõrval on aktiivne naine Pärnu Lions Clubi naisteklubi Koidulad liige, kus ta panustab heategevusse.

Ela Tomson pälvib tunnustuse Pärnu kultuurielu pikaaegse rikastamise ja juhtimise eest.
Ela Tomson pälvib tunnustuse Pärnu kultuurielu pikaaegse rikastamise ja juhtimise eest. Foto: Mailiis Ollino

Teenetemärgi nr 150 saab Hilja Vainula pikaaegse pühendumise eest muusika õpetamisele ja koorilaulu edendamisele. Tralli lasteaia muusikaõpetaja ja koorijuht Vainula on töötanud muusikaõpetajana 1977. aastast. Suurte kogemustega õpetajana tähtsustab ta rahvakultuuri tutvustamist ja tugevdab lastes kodumaa-armastust. Ta on olnud laste laulupidude korraldaja, üldjuht ja dirigent, kammerkoori Mattone abidirigent ja segakoori Koidula dirigent. 1989. aastast on Vainula Pärnu naiskoori Leelo dirigent.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles