Järelvaadatav ⟩ Lääneranna vallavolikogu umbusaldas vallavanemat ja valis uue juhi

Pärnu Postimees
Copy
Lääneranna vallavolikogu hääletab Lihula kultuurimajas erakorralisel istungil vallavanem Arno Peksari umbusaldamise üle.
Lääneranna vallavolikogu hääletab Lihula kultuurimajas erakorralisel istungil vallavanem Arno Peksari umbusaldamise üle. Foto: Kristo Niglas

Lääneranna vallavolikogu umbusaldas tänasel erakorralisel istungil vallavanem Arno Peksarit ja valis uueks juhiks Andres Hirvela.

Volikogu 21 liikmest oli saalis 12 ja 11 hääletas umbusaldamise poolt. Umbusaldamise vastu oli üks. Kümme volinikku andsid enne teada, et ei osale istungil.

Uuteks kandidaatideks vallavanema kohale seati üles Meelis Malk ja Andres Hirvela. Malk taandas ennast ja saalis viibinud volinikud valisid uueks vallajuhiks Hirvela.

Volikogu istung on järelvaadatav.

Eelmisel neljapäeval volikogu istungil esitatud umbusaldusavaldusele on alla kirjutanud opositsiooni valimisliidu Nelja Valla Ühisjõud volinikud, Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) esindajad ja neli liiget koalitsioonist ehk Peksari enda Lääneranna valimisliidust. 21-liikmelises volikogus on avaldusele käe alla pannud seega üle poole rahvaesindajaist.

Umbusaldusavalduse ettekandja Malga (Eesti Konservatiivne Rahvarerakond) sõnutsi annavad kriitikaks põhjust finants- ja hankemenetlused, vallaeelarve miinus ja laenuvõtmine.

Umbusalduse juured ulatuvad juba möödunud aasta võimuvahetusse, kui Peksari asemel valis sama seltskond volikogu esimeheks Rait Maruste. Malga sõnade kohaselt oli see esimene märk, et midagi on vallavalitsemises valesti, ja loodeti muutust. “Kahe kuu jooksul ei õigustanud see otsus ennast valla täitevvõimu kontekstis,” põhjendas Malk.

Umbusaldajad leidsid, et Peksar pidanuks end selle ajaga rohkem kehtestama või pisut kõvemat häält tegema.

Peksar rääkis nädal tagasi Pärnu Postimehele, et umbusaldusavaldus tuli talle üllatusena, kuna eelinfo selle kohta polnud temani jõudnud. Samal ajal märkis ta, et volikogu esimehe valimistel nähtud uue koalitsiooni moodustumine andis mingil määral ettekujutuse umbusaldusest.

Lääneranna vallavanem Arno Peksar seisab silmitsi umbusaldushääletusega.
Lääneranna vallavanem Arno Peksar seisab silmitsi umbusaldushääletusega. Foto: Urmas Luik/Parnu Postimees/

Nimelt läks volikogu esimehe valimistel mullu detsembris senisel koalitsioonil esimest korda hääletusel neli häält kaduma. Pärast Maruste valimist volikogu esimeheks kutsus Peksar kokku kiirkoosoleku, et arutada juhtunut. Peksari sõnutsi kinnitati toona talle, et sooviti ainult panna ametisse teine volikogu esimees, kuid probleem pole vallavanema isikus.

Peksar usaldaski enda ütlust mööda koalitsioonikaaslasi. Nüüd tõdes ta, et nad on tema usalduse kaotanud. “Kui mulle poleks selgelt öeldud, et “minus pole probleemi ja toimeta edasi”, siis ma poleks lasknud vallavalitsuse koosseisu kinnitada ja see protsess oleks ära jäänud,” rääkis Peksar.

Peksari silmis on avaldusse kirja pandu laim ja neid süüdistusi ei saa ta tõsiselt võtta. “Ma oleks ikka õige võimekas, kui ma kolme kuu jooksul jõuaksin teha seda, mida seal väidetakse. Praeguse vallavalitsusega suutsin tagada tulemuse, et eile kinnitati eelarve, mida võib lugeda tasakaalu viiduks,” selgitas Peksar.

Vallajuhi sõnutsi on teda süüdistatud selles, et ta ei vahetanud välja ühte allasutuse juhti vallavalitsuse koosseisus. Ta ei näinud põhjust eelmise vallavanema Mikk Pikkmetsa tehtud ja kolm aastat toiminud koosseisus muudatusi teha, kuna seni oli see volikogule sobinud. “Mikule ei avaldatud umbusaldust sellise koosseisuga,” lausus Peksar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles